vragen.jpg

Vragen

Upload form

  • Autoriteit Financiële Markten

    De Autoriteit Financiële Markten (AFM) bevordert eerlijke en transparante financiële markten. De AFM is de Nederlandse, onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen, pensioenen en verzekeren. De AFM valt onder de politieke verantwoordelijkheid van de minister van Financiën en is een zelfstandige overheidsorganisatie. Veel financiële ondernemingen hebben voor het verkopen van financiële diensten en producten een vergunning van de AFM nodig. Om een vergunning te krijgen moeten deze ondernemingen aan bepaalde voorwaarden voldoen.

    Heeft deze informatie geholpen?

    Basisrente

    De rentevoet van alle gereglementeerde spaarrekeningen in België bestaat uit twee elementen, een basisrente en een getrouwheidspremie. De basisrente wordt op dagbasis berekend. Je ontvangt dus elke dag, op het volledige saldo op je spaarrekening, de die dag geldende basisrente, gedeeld door het aantal dagen in het jaar. De basisrente kan doorheen het jaar verschillen (ze kan dalen of stijgen).

    Heeft deze informatie geholpen?

    BIC code

    De Bank Identifier Code (BIC), ook gekend als Swift adres, is de internationale code die het mogelijk maakt elke bank en/of zijn zetels een unieke identificatie te geven. De BIC code van NIBC België is DNIBBE21.

    Heeft deze informatie geholpen?

    De Nederlandsche Bank

    De Nederlandsche Bank (DNB) is verantwoordelijk voor het bewaken van de financiële stabiliteit in Nederland. Drie zaken zijn daarbij van belang: lage inflatie, veilig betalingsverkeer en soliditeit en integriteit van financiële instellingen. DNB maakt zich sterk voor een betrouwbaar financieel stelsel waarin instellingen hun verplichtingen nakomen.

    Heeft deze informatie geholpen?

    Depositogarantiestelsel

    Het Depositogarantiestelsel is een van de regering uitgaande garantie dat elke persoon per bankinstelling verzekerd is voor 100.000 euro voor alle spaarproducten, ongeacht het aantal rekeningen dat deze persoon heeft. Omdat NIBC België een onderdeel is van NIBC Bank NV (Nederland) staan wij onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Wij voldoen aan de door DNB gestelde eisen. Hierdoor valt je spaargeld onder het Nederlandse depositogarantiestelsel dat, net zoals het Belgische garantiestelsel, een maximale vergoeding van 100.000 euro per persoon per instelling (ongeacht het aantal rekeningen) garandeert. In het geval van een gezamenlijke rekening van twee personen geldt dit per persoon. Meer informatie over het Depositogarantiestelsel vind je op de website van DNB.

    Heeft deze informatie geholpen?

    Getrouwheidspremie

    De rentevoet van alle gereglementeerde spaarrekeningen in België bestaat uit twee elementen, een basisrente en een getrouwheidspremie. De getrouwheidspremie is de rente die je verwerft op geld dat je gedurende een jaar onaangeroerd op je spaarrekening laat staan. Dit in tegenstelling dus tot een basisrente, waar de rente per dag wordt berekend. Op het moment van storting klikt de dan geldende getrouwheidspremie vast. Zo weet je zeker welke interest je 1 jaar later kan verwachten. Na 1 jaar verwerf je de getrouwheidspremie en begint er een nieuwe getrouwheidsperiode te lopen aan de dan geldende rentevoet.

    Sinds 1 oktober 2013 wordt de getrouwheidspremie per kwartaal uitbetaald. Je moet dus niet wachten tot het einde van het jaar om je opgebouwde rente te ontvangen. De reeds verworven getrouwheidspremie wordt op je rekening gestort op de eerste dag na het kwartaal waarin die premie verworven is: op 1 januari, op 1 april, op 1 juli of op 1 oktober. Voor de uitbetaling van de basisrente verandert er niets. Die krijg je elk jaar op 1 januari.

    Als je bijvoorbeeld 100 euro stort op 1 maart 2013, ontvang je bij je eerste eindejaarsafrekening op 1 januari 2014 enkel de basisrente voor het aantal dagen dat het geld op de rekening stond. Op 1 maart 2014 wordt de getrouwheidspremie dan ook verworven op de 100 euro die er dan 12 maanden staat. Er begint dan een nieuwe getrouwheidspremie te lopen, met een nieuwe periode van 12 maanden. Op 1 april 2014 krijg je de verworven getrouwheidspremie bijgeschreven op je rekening.

    Heeft deze informatie geholpen?

    Identificatieproces

    NIBC doet een identiteitscontrole op twee momenten, op twee verschillende manieren.

    Ten eerste is er een controle wanneer je een NIBC spaarrekening aanmaakt. Deze controle dient om je te identificeren als natuurlijk persoon en gebeurt aan de hand van de recto-versokopie van je identiteitskaart die je ons stuurt.

    Ten tweede is er een controle wanneer je een eerste storting doet van je tegenrekening. Om zeker te zijn dat je spaargeld alleen naar een zichtrekening op jouw naam kan worden overgeboekt wordt er een controle gedaan op de gegevens die we binnenkrijgen van je zichtrekening bij de eerste storting. De tegenrekening moet een zichtrekening zijn bij een Belgische kredietinstelling en moet minstens op jouw naam staan of in geval van een gezamenlijke rekening, op naam van beide rekeninghouders.

    Heeft deze informatie geholpen?

    LIFO: Last in, first out

    Last In, First Out. Dit systeem wordt gebruikt om te bepalen welke geldsom eerst wordt aangesproken wanneer je geld wil afhalen. Wij zullen altijd de geldsom die de minste getrouwheidspremie heeft verworven als eerste aanspreken. Op deze manier verlies je zo weinig mogelijk interesten. We beginnen dus niet noodzakelijk met het bedrag dat je als laatste stortte. Het zou immers kunnen dat dit bedrag langer getrouwheid aan het opbouwen is, dan een bedrag dat veel eerder gestort werd en dat onlangs een nieuwe getrouwheidsperiode begon.

    Bijvoorbeeld: je hebt al 3 stortingen naar je spaarrekening gedaan, 100 euro 15 maanden geleden, 100 euro 4 maanden geleden en 100 euro 1 maand geleden. Als je nu 150 euro naar je tegenrekening wil overschrijven, zal eerst de 100 euro die nog maar 1 maand opbouw heeft aangesproken worden. Vervolgens zal er nog 50 euro van de 100 euro die al 15 maanden op de rekening staat aangesproken worden. Dit bedrag heeft namelijk na 12 maanden al de getrouwheidspremie verworven en is nu nog maar 3 maanden bezig aan een nieuwe getrouwheidspremie. Het bedrag dat al 4 maanden opbouw heeft blijft ongemoeid.

    Heeft deze informatie geholpen?

    Rekeninghouder

    De rekeninghouder is de natuurlijke persoon die de verbintenis aangaat met NIBC. De rekeninghouder kan op al zijn rekeningen transacties uitvoeren, persoonsgegevens inkijken en wijzigen.

    Heeft deze informatie geholpen?

    Rentegarantie

    Bij NIBC geven we een rentegarantie op al onze termijnrekeningen.

    Indien je op een van onze termijnrekeningen hebt ingetekend en NIBC verhoogt de rente binnen de 14 kalenderdagen na het openen van je termijnrekening, dan kan je die termijnrekening gratis laten annuleren en een nieuwe termijnrekening - aan een hogere rente - openen.

    Heeft deze informatie geholpen?

    Sms-code

    Een sms-code ontvang je wanneer je wil inloggen bij de NIBC bankomgeving of bij het uitvoeren van bepaalde acties, zoals bijvoorbeeld een overschrijving. Ook bij het registreren van de NIBC spaar-app ontvang je een sms-code.

    Zodra je de app van NIBC geactiveerd hebt, kan je deze ook als bevestigingsmethode gebruiken in plaats van een sms-code te ontvangen.

    Heeft deze informatie geholpen?

    Spaarrekening

    De Spaarrekening en Getrouwheidsrekening van NIBC zijn gereglementeerde spaarrekeningen, dat betekent dat ze aan welbepaalde voorwaarden voldoen.

    Zo bestaat de rentevoet van de spaarrekeningen uit twee delen, een basisrente en een getrouwheidspremie. De basisrente mag niet hoger zijn dan de maximumrentevoet van 3% (of gelijk aan ECB rente) en kan dagelijks aangepast worden. De getrouwheidspremie wordt verworven op bedragen die gedurende 12 opeenvolgende maanden op de spaarrekening staan. Daarnaast mag de getrouwheidspremie nooit meer bedragen dan 50% van de maximale basisrentevoet en niet minder dan 25% van de aangeboden basisrente (met een mogelijke afronding naar een lager tiende van een percent).

    Als een spaarrekening aan die reglementering voldoet, geniet je als spaarder een vrijstelling van roerende voorheffing op de eerste schijf ontvangen interesten; voor dit jaar bedraagt deze schijf 1.020 euro euro per belastingplichtige. Als je rente het vrijgestelde bedrag overschrijdt, betaal je slechts 15% roerende voorheffing, in tegenstelling tot 30% vanaf de eerste cent interesten op een niet-gereglementeerde spaarrekening.

    De Flex rekening van NIBC is een niet-gereglementeerde spaarrekening. Op de interesten die je ontvangt, is 30% roerende voorheffing van toepassing. Deze vergoeding is al verrekend wanneer je rente wordt uitbetaald.

    Heeft deze informatie geholpen?

    Tegenrekening

    Een tegenrekening is een zichtrekening op je naam bij een erkende Belgische kredietinstelling. Je spaarrekening bij NIBC is altijd gekoppeld aan zo'n zichtrekening.

    Wanneer je klant wordt, moet de eerste overschrijving naar je NIBC spaarrekening van de tegenrekening komen die je opgaf bij je aanvraag. Zodra die eerste overschrijving succesvol verwerkt is, mag je geld overschrijven vanaf andere zichtrekeningen. Let op: dit mogen alleen zichtrekeningen zijn bij erkende Belgische kredietinstellingen waarvan je rekeninghouder bent. Overschrijvingen van derden worden niet aanvaard.

    Wil je je tegenrekening wijzigen? Dan wijzig je eerst je tegenrekening in de NIBC bankomgeving. Nadien voer je een overschrijving uit van die rekening naar één van je spaarrekeningen bij NIBC. Zodra die ontvangen en goedgekeurd is, is je nieuwe tegenrekening actief.

    Waarom vragen we een tegenrekening? Door een tegenrekening te gebruiken, hoef je geen nieuwe zichtrekening te openen. Je vermijdt zo een heleboel administratie en zowel jij als wij sparen hiermee kosten uit. Dat geeft ons ruimte om je te laten genieten van mooie rentes op je spaargeld.

    Heeft deze informatie geholpen?

    Termijnrekening

    Een termijnrekening is een rekening waar je zelf een bepaald bedrag (minimum 100 euro) vastzet gedurende een bepaalde termijn. Aan deze termijn is een vaste rentevoet (berekend op jaarbasis) verbonden. Zo weet je exact hoeveel rente je zal uitbetaald worden op het einde van de termijn of bij de tussentijdse betalingen. Als je een bedrag gedurende 10 jaar vastzet kan je dus al op voorhand weten hoeveel interest je elke periode zal uitgekeerd krijgen, terwijl een spaarrekening op zo een lange periode veel schommelingen kan meemaken.

    • Bij een termijnrekening zet je je geld vast gedurende een bepaalde termijn. Bij NIBC kan deze termijn 3, 6 of 9 maanden of 1 tot 10 jaar zijn. Onthoud altijd dat het niet mogelijk is een termijnrekening voor zijn natuurlijke verloop te verbreken, behalve in uitzonderlijke gevallen zoals beschreven in de algemene voorwaarden.
    • De rente ligt vast voor de hele duurtijd van de termijnrekening. Bij een termijn van 3, 6 of 9 maanden ontvang je de interest bij het vrijvallen van de termijnrekening. Bij een termijn van 1 jaar of langer kan je kiezen of interest maandelijks of jaarlijks wordt bijgeschreven op de gekoppelde spaarrekening.

    De rentevoet van een termijnrekening is altijd een rentevoet op jaarbasis. Voor de termijnen korter dan 1 jaar ontvang je dus de interest pro rata het aantal dagen het geld op de rekening stond.

    Voor termijnrekeningen op 1 jaar of langer ontvang je de rente op de verjaardag (elke maand of elk jaar) dat je de termijnrekening hebt afgesloten.

    Heeft deze informatie geholpen?

    Volmachthouder

    Een volmachthouder kan op de rekening waar hij een volmacht over heeft transacties uitvoeren, zoals geld naar de tegenrekening overschrijven of termijnrekeningen openen.

    Heeft deze informatie geholpen?

    Vrijstelling van roerende voorheffing

    Belgische gereglementeerde spaarrekeningen bieden je twee voordelen: ten eerste betaal je maar 15% roerende voorheffing, terwijl je op termijnrekeningen en sommige dividenden 30% betaalt. Ten tweede geniet je per belastingplichtige een vrijstelling op de verworven interesten op gereglementeerde spaarrekeningen. Deze vrijstelling wordt jaarlijks herzien:

    • voor inkomstenjaar 2024 (aanslagjaar 2025) bedraagt de vrijstelling 1.020 euro per persoon
    • voor inkomstenjaar 2023 (aanslagjaar 2024) bedraagt de vrijstelling 980 euro per persoon

    Heeft deze informatie geholpen?