Sinds enkele jaren kan je ook zonnepanelen huren, in plaats van ze te kopen. Is dat financieel en praktisch een slimme zet?
Er liggen steeds meer zonnepanelen op onze daken. Ongeveer 8% van de stroom die in België uit het stopcontact komt, is vandaag al afkomstig van zonnepanelen. Zeker in tijden van hoge energieprijzen, kan het interessant zijn om een installatie te overwegen. Alleen vraagt dat wel om een investering.
Een doorsnee installatie die zo'n 3.500 kWh per jaar genereert, kost na aftrek van premies ongeveer 10.000 euro. We gaan daarbij uit van een btw-tarief van 6%, dat voor woningen ouder dan 10 jaar geldt (in Vlaanderen geldt ook voor woningen jonger dan 10 jaar tijdelijk een tarief van 6%; enkel voor de thuisbatterij wordt er dan nog 21% btw aangerekend).
Voor die 10.000 euro krijg je doorgaans 12 zonnepanelen, een thuisbatterij van 5 kWh, een omvormer, een energiemonitor (en bijbehorende app), de levering en installatie en de keuring. In dit voorbeeld rekenen we een thuisbatterij mee, want vandaag worden nog zelden nieuwe installaties zonder thuisbatterij geïnstalleerd.
De investering maakt het soms een moeilijke spreidstand: enerzijds wil je af van die hoge energieprijzen, anderzijds is 10.000 euro geen kleine investering. Kopen is gelukkig niet de enige optie. Je kan ook lenen om zonnepanelen te kopen. En sinds een paar jaar kan je ook zonnepanelen op je dak laten installeren en ze huren.
Als je de middelen hebt en je dak er zich toe leent, is de aankoop van zonnepanelen een no-brainer. "Een gemiddelde installatie (inclusief thuisbatterij) verdient zichzelf binnen de 10 jaar terug en gaat doorgaans 25 jaar mee", vertelt Thomas Voets van installateur Futech. "De omvormer moet je wel na ongeveer 10-12 jaar vervangen en kost zo’n 1.500 euro, afhankelijk van de grootte van de installatie."
Het voordeel van kopen is niet alleen dat de installatie de jouwe is, je installatie met eigen middelen financieren is ook goedkoper dan te lenen of te huren. Verkoop je vroeg of laat je huis, dan heb je met zonnepanelen op je dak ook een streepje voor.
Het nadeel van kopen is dat je in één keer een grote som geld op tafel moet leggen. Je moet ook zelf instaan voor de kosten van onderhoud en eventuele herstellingen, wat niet het geval is als je ze huurt.
Kan je bankrekening de investering momenteel niet aan? Dan kan je ook lenen om zonnepanelen te kopen. Op die manier heb je geen startkapitaal nodig en kan je de terugbetaling spreiden over de tijd (doorgaans tot 10 jaar), terwijl je al geld bespaart door je eigen stroom te gebruiken.
Zonnepanelen komen in aanmerking voor een energielening: zo’n lening is voordeliger dan een gewone lening dankzij het groene karakter. Maar geld lenen kost natuurlijk ook geld. Laten we in dit voorbeeld ervan uitgaan dat de installatie 10.000 euro kost en dat je ook 2.000 euro aan premies voorfinanciert. Op basis van de informatie uit de vergelijkstool van Spaargids.be kan je met een energielening vandaag 12.000 euro lenen met een looptijd van 5 jaar aan een JKP tussen 1,59% tussen 2,49%. Dat JKP (Jaarlijks Kostenpercentage) geeft alle kosten weer die verbonden zijn aan de lening: intresten, dossierkosten en eventuele andere kosten. Op die manier los je maandelijks zo’n 208 à 213 euro af.
De terugverdientijd bij lenen is slechts een paar maanden langer dan zelf te kopen. Je blijft eigenaar en staat dus zelf in voor de kosten van onderhoud, mogelijke reparaties en het vervangen van de omvormer na 12 jaar.
Als je niet voldoende eigen middelen hebt, of als een lening financieel te zwaar weegt, kan je overwegen om zonnepanelen te huren. Voor particulieren is dat een relatief nieuw concept in België, en er zijn voorlopig weinig aanbieders. Futech was de eerste in ons land. "We merken dat huren steeds populairder wordt. Vandaag kiest één op de drie particuliere klanten bij ons voor een huurformule", vertelt Thomas Voets.
Het grote voordeel van huren is dat het maandelijkse huurbedrag gemiddeld lager is dan wat je zou aflossen met een lening. Als je 20 jaar huurt zal je voor een volledige installatie (12 zonnepanelen, omvormer, thuisbatterij van 5 kWh, energiemonitor en bijbehorende app, levering en installatie en keuring, ...) ongeveer 80 euro per maand betalen. Met een energielening van 12.000 euro zal je voor dezelfde installatie maandelijks ongeveer 208 à 213 euro betalen (bij een JKP tussen 1,59 en 2,49%), maar wel over een periode van 5 jaar in plaats van 20. Doorgaans kan een energielening tot 10 jaar.
Als je zonnepanelen huurt, wordt de huurprijs doorgaans vastgeklikt. "Dat betekent dat ze niet geïndexeerd wordt, ook al stijgt de inflatie", vertelt Thomas Voets. "Je hebt dan de zekerheid dat je over 5, 10 of 20 jaar nog steeds dezelfde maandelijkse huurprijs betaalt, ook al stijgt de marktprijs van elektriciteit." Kies je voor een formule waar de huurprijs niet vastgeklikt wordt, hou er dan rekening mee dat je opbrengst uit zonnestroom niet mee zal stijgen.
Een nadeel is dat je zonnepanelen huurt, en geen boormachine of auto. De panelen zitten vast aan je dak, het contract loopt vaak 20 jaar of langer en een contract opzeggen is ook een dure kwestie. De installatie moet dan gedemonteerd worden en de installateur zal de gemaakte kosten aanrekenen. Als je denkt te verhuizen en je woning wil verkopen, neem je met huren dan ook een risico. "In de praktijk hebben we daar echter nog geen problemen mee gehad. Als het huis verkocht wordt, zijn kopers altijd vragende partij om het contract over te nemen", vertelt Thomas Voets.
Het belangrijkste nadeel van huren is het totale financiële plaatje. Als we uitgaan van een huurperiode van 20 jaar en een contractverlening van 5 jaar (de verwachte levensduur van een installatie is 25 jaar), dan zal je met een huurprijs van 80 euro per maand in totaal 24.000 euro betaald hebben. Dat is stukken meer dan zelf te kopen en eventueel te financieren met een lening (10.000 à 10.500 euro, plus 1.500 euro voor een nieuwe omvormer, plus eventuele onderhouds- en herstelkosten).
Toch blijft huren nog steeds interessanter dan géén zonnepanelen te hebben. Heb je geen zonnepanelen? Dan zal je bij een jaarverbruik van 3.500 kWh en een gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsfactuur van 1.600 euro, zo'n 40.000 euro uitgegeven hebben na 25 jaar.