Noodspaarpot Sparen Noodgevallen

november 2023

Zo spaar je voor noodgevallen

Je spaart al voor een leuk project of gewoon als appeltje voor de dorst – maar heb je ook geld apart staan voor noodgevallen? Ontdek het belang van zo'n noodspaarpot, en tips om je spaarstrategie te verbeteren.

Een spaarpotje voor noodgevallen is een rekening met geld om onverwachte uitgaven te betalen. Zo'n noodrekening is belangrijk omdat het je zekerheid biedt en stress vermindert tijdens moeilijke tijden. Het leven zit vol verrassingen, en soms kunnen die verrassingen leiden tot onvoorziene kosten. Denk aan ziek worden, autopech, of plotseling zonder werk zitten.

Een spaarrekening voor noodgevallen zorgt ervoor dat je je minder zorgen hoeft te maken over geld als er iets onverwachts gebeurt. Je kan je dan beter concentreren op het oplossen van het probleem, in plaats van je zorgen te maken over hoe je het gaat betalen. Bovendien zorgt een noodspaarpot ervoor dat je het geld dat je apart houdt voor andere projecten niet (meteen) hoeft aan te spreken.

Hoeveel geld heb je nodig voor onvoorziene kosten?

Het is een goed idee om genoeg geld op je noodrekening te hebben om 6 tot 12 maanden van je uitgaven te kunnen betalen. Denk aan uitgaven voor je huur of hypotheek, eten, energierekeningen en verzekeringen. Uiteraard verschilt het bedrag voor iedereen.

Het is raadzaam om een grotere spaarbuffer aan te leggen als je:

  • Een onstabiel of geen inkomen hebt (of dit verwacht)
  • Schoolgaande kinderen hebt (hoe ouder je kinderen, hoe groter je reserve best is)
  • Alleenstaand bent of de enige kostwinner in je gezin
  • Hogere zorgkosten verwacht
  • Eigenaar bent van een woning
  • Eén of meerdere auto's bezit
  • Beperkt verzekerd bent
  • Niet houdt van risico’s

Het leven verandert: je inkomen kan stijgen of dalen, je woonlasten wijzigen, je gezin groeit, ... Al deze veranderingen hebben invloed op hoeveel je nodig hebt in je noodspaarpot. Daarom is het verstandig om je noodspaarpot periodiek te herzien. Maak er een gewoonte van om dit minstens één keer per jaar te doen. Tijdens deze herziening kan je beoordelen of je huidige buffer nog steeds voldoet aan je behoeften, en indien nodig aanpassingen maken. Zo zorg je ervoor dat je altijd voorbereid bent op onvoorziene omstandigheden.

Waarom een spaarrekening?

Tegenslagen kondigen zich niet aan. Als een onverwachte kost je pad plots kruist, dan zal je die rekening vaak meteen moeten vereffenen. Een spaarrekening geeft je het voordeel dat je op elk moment toegang tot je geld hebt.

Een ander voordeel is stabiliteit. Het geld op je spaarrekening is niet onderhevig aan marktschommelingen. Je weet altijd precies hoeveel geld je hebt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld beleggingen. Bovendien is een spaarrekening veilig: je geld is tot 100.000 euro per persoon per bank beschermd dankzij het depositogarantiestelsel.

Let op: niet op alle spaarrekeningen kan je zomaar geld opvragen. Lees daarom de voorwaarden na voordat je er een opent voor je onvoorziene uitgaven.

Een aparte spaarrekening voor noodgevallen is ook een goed idee omdat je gewoon verder kan sparen voor je projecten op langere termijn. Zo vermijd je dat je bijvoorbeeld getrouwheidspremie misloopt als je plots geld uit het potje voor die projecten moet halen.

Overweeg om te sparen met een automatische opdracht

Als doorgewinterde spaarder heb je wellicht een vaste spaarroutine. Wil je zonder stress een noodspaarpot aanleggen? Overweeg dan om een automatische overschrijving in te stellen naar je noodrekening. Bepaal een vast bedrag dat maandelijks van je lopende rekening naar je noodrekening gaat. Zo werk je gestaag aan je spaarpot zonder dat je er bij na hoeft te denken. Deze 'set-and-forget' methode zorgt ervoor dat je spaargeld groeit, terwijl jij je kan focussen op andere zaken.

Lightbulb

Hoe een financiële buffer opbouwen?

Nog niet aan het sparen? Enkele tips om je op weg te helpen:

  • Kies voor een aparte spaarrekening voor noodgevallen. Dat kan gratis en online. Een aparte rekening maakt het eenvoudiger om je spaargeld te beheren en te monitoren. Het helpt je ook om niet in de verleiding te komen het geld voor andere dingen te gebruiken. En als bonus krijg je rente op je spaarrekening.

  • Als je je spaardoel opsplitst in kleinere, haalbare stappen, wordt het veel makkelijker en is de kans groter dat je slaagt. Als je spaardoel bijvoorbeeld 8.000 euro in twee jaar is, splitst het dan op in maandelijkse schijven van 335 euro of een wekelijkse target van 80 euro. Of vier tussentijdse mijlpalen met een klein verwenmoment, zoals wanneer je 25%, 50% of 75% van je spaardoel hebt behaald.

  • Bespaar op dagelijkse uitgaven. Vermijd abonnementen die je niet ten volle benut, kies voor goedkopere merken en beperk impulsieve aankopen om meer geld over te houden om te sparen. Van plan om een grotere aankoop te doen? Ook al is het moeilijk: wacht 5 dagen en kijk of je nog steeds overtuigd bent.

  • Zoek extra inkomsten. Overweeg een bijbaan, freelancewerk of verkoop ongebruikte spullen om je spaarpotje sneller te laten groeien.

Ontdek extra inspiratie om sparen leuker te maken of ga meteen aan de slag.

Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.

Maak een afspraak