Een paar nieuwe sneakers, een koelkast of elf palletten bakstenen? Een paar klikken, en een paar dagen later staat het op je stoep. Alleen kan er soms ook helemaal niets op de stoep staan, terwijl jouw bankrekening wel lichter is gemaakt. Hoe controleer je of een webshop veilig en betrouwbaar is?
Belgen besteden al zo’n vijfde van hun uitgaven online. Tegelijk neemt het aantal webshops toe. Alleen al in het coronajaar 2020 was er bijna een verdubbeling van het aantal in België geregistreerde webwinkels.
Geen openingsuren, meer keuze, goedkoper, … er zijn verschillende redenen waarom we steeds vaker online shoppen. Alleen staan we niet altijd stil bij de risico’s. Pakjes die nooit aankomen, het geleverde artikel is niet zoals je het op foto zag, een webwinkel die over de kop gaat, cybercriminelen die je persoonlijke gegevens proberen te stelen: ook dat is (helaas) online shoppen.
Soms duiken webwinkels op met een adres dat nauwelijks verschilt van een bekende webwinkel. Als je onvoldoende aandacht schenkt, denk je op de website van de gevestigde webwinkel aanbeland te zijn en geloof je in alle veiligheid te shoppen.
De datum waarop een website geregistreerd is, kan een indicatie geven over de betrouwbaarheid. Op eurodns.com kan je die registratiedatum controleren. Is die amper een paar dagen, weken of maanden oud? Dan ben je beter voorzichtig.
Nepwinkels kan je steeds tegenkomen, maar rond de feestdagen en Black Friday ben je best extra alert.
Let op: sommige nepshops hebben een chat-optie of sturen je een persoonlijke e-mail na je bestelling om je te 'bedanken' voor je 'aankoop'. Dat kan je een veilig gevoel geven, maar persoonlijk contact is geen garantie of een webshop effectief betrouwbaar is.
Hoe een webshop handelt, bepaalt mee de tevredenheid van de klanten. Op sommige webshops kunnen klanten hun beoordelingen posten; daar ga je best even doorheen voordat je iets koopt. Let wel op voor nepreviews, ook al is dat verboden in de Europese Unie (net zoals het verwijderen van negatieve reviews schrappen). Wil je extra zekerheid? Er bestaan ook platformen die klantenbeoordelingen van verschillende websites verzamelen, zoals Trustpilot en Google Reviews.
Hoe groter het aantal beoordelingen, hoe betrouwbaarder ze zijn. Zijn er maar enkele beoordelingen, dan kan je niet uitsluiten dat ze alsnog geplaatst werden door de verkoper of mensen uit zijn omgeving.
Googel je de naam van het bedrijf? De eerste in rij in de zoekresultaten, betekent daarom niet dat de verkoper te vertrouwen is. Controleer daarom ook het adres via bijvoorbeeld Google Maps en kijk ook de ondernemersdatabank van het land waar het bedrijf is gevestigd (België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, andere Europese landen). Let wel: soms wordt een ondernemingsnummer gebruikt van een ander bedrijf met een vergelijkbare naam.
Sommige webshops zijn verbonden aan een keurmerk. Om dat keurmerk op hun website te plaatsen, moeten ze de voorwaarden en gedragscode van het keurmerk respecteren. Vaak is daarbij een methode van geschillenoplossing voorzien zodat je buiten het juridische kluwen je geschil op een eenvoudigere wijze kan bijleggen.
Een keurmerk kan enige zekerheid bieden over de betrouwbaarheid, maar is niet waterdicht. Kijk dus uit voor websites die valselijk het logo van een keurmerk vermelden. Controleer daarom altijd op de website van het keurmerk of die webshop inderdaad lid is. Voorbeelden van keurmerken zijn BeCommerce en Webshop Keurmerk.
Koop niet als je met belangrijke vragen blijft zitten over je aankoop. In de EU verplicht de wet de verkoper om op zijn website volgende informatie te vermelden:
Bij de meeste online aankopen krijg je bedenktijd. Omdat je het product niet op voorhand kon zien, gaat de wetgever ervan uit dat je de mogelijkheid moet hebben om je aankoop alsnog te herroepen. Een trui kan bijvoorbeeld mooi zijn op foto maar er in realiteit minder imponerend uitzien. De herroepingstermijn bedraagt minstens 14 kalenderdagen vanaf de dag van de levering voor goederen en vanaf de dag van het sluiten van de overeenkomst voor diensten.
Dit recht moet duidelijk vermeld worden op de website en op de bestellingsbevestiging die je ontvangt. Doet de verkoper dat niet, dan wordt de herroepingstermijn verlengd met 12 maanden.
Let wel, het verzakingsrecht geldt niet voor alle goederen en diensten. Voor bijvoorbeeld een krant of een gedownloade film kan je het verzakingsrecht niet inroepen.
Kan je enkel betalen met Bitcoin of via Western Union? Dan is de kans groter dat je het slachtoffer wordt van oplichting. Een zo veilig mogelijk betaalmiddel gebruiken is de boodschap.
Let wel: niet enkel het betaalmiddel is van belang. Meer weten over veilig online betalen? Het Europees Centrum voor de Consument pende er een complete brochure over bijeen.