Ziek Op Vakantie Verlofdagen Ziektedagen

november 2024

Ziek tijdens je verlof? Recupereer je vakantiedagen

Het zal je maar overkomen: je verheugde je maanden op je vakantie, en dan lig je ziek in bed. Sinds kort kan je die vakantiedagen gelukkig omzetten in ziekteverlof. Wat zijn de spelregels?

Als je vroeger ziek werd tijdens je vakantie, dan had je grote pech. Je vakantiedagen omzetten in ziekteverlof: dat kon niet. Sinds 2024 kan dat wél. Bovendien kan je de verloren vakantiedagen later recupereren.

Geldt de maatregel voor alle vakantiedagen?

De nieuwe wet heeft enkel betrekking op de wettelijke vakantiedagen. Een werknemer in België die 5 dagen per week werkt, heeft in regel recht op 20 wettelijke vakantiedagen per jaar.

Krijg jij boven op je wettelijk verlof nog anciënniteitsdagen (hoe langer in dienst, hoe meer vakantiedagen), recupdagen voor werk tijdens weekends of feestdagen, verlofdagen die je aankoopt via je cafetariaplan of zogenaamde ADV-dagen? De wet bepaalt niet wat er moet gebeuren als je ziek bent op de andere vakantiedagen. Die dagen ben je dus in regel ‘kwijt’ als je tijdens jouw vakantie ziek zou worden (tenzij jouw werkgever daar zelf andere afspraken over maakt).

Hoe weet je of je een wettelijke vakantiedag hebt, of een andere? “In ondernemingen waar verschillende verlofsoorten toegekend worden, vraagt de werkgever je welke verlofsoort je wil”, vertelt Matthias Debruyckere, sociaal-juridisch expert bij hr-dienstengroep Liantis. “Op die manier bestaat er dus geen twijfel.”

Wat moet je doen om vakantiedagen om te zetten in ziekteverlof?

Een vakantiedag omzetten in ziekteverlof kan voor één of voor meerdere dagen. Eerst en vooral ben je verplicht om je werkgever in te lichten dat je ziek bent. Je moet ook vertellen waar je bent. Op die manier kan je werkgever een controlearts sturen, mocht hij of zij dat willen.

Daarnaast moet je ook een verklaring van een arts aan je werkgever bezorgen. Hoe snel, hangt af van je arbeidsreglement. Vaak is dat binnen de twee dagen, behalve als dat praktisch onmogelijk is. Op het briefje moet de dokter aangeven hoe lang je vermoedelijk buiten strijd zal zijn en of je je verblijfplaats mag verlaten. In bedrijven met meer dan 50 werknemers hoeven werknemers geen medisch attest voor te leggen, voor de eerste drie keer per jaar dat ze één dag ziek zijn, dus ook niet als ze één dag ziek zijn tijdens hun vakantie. Let wel: ze moeten nog steeds hun werkgever inlichten.

Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, dan kan je werkgever weigeren om je vakantiedagen in ziekteverlof om te zetten.

Goed om weten: je kan vragen om je vakantiedagen om te zetten in ziekteverlof, maar dat moet niet. “Het kan best zijn dat je iets verkeerds at tijdens je vakantie, twee dagen ziek bent, maar het niet de moeite vindt om daarvoor naar een arts te gaan en de documenten te regelen”, weet Matthias Debruyckere.

Tegen wanneer moet je je verloren vakantiedagen weer opnemen?

Als je voor de start van het volgende jaar jouw gerecupereerde verlofdagen op kan nemen, dan moet je dit doen. “Als je echter door een wettelijke schorsing verhinderd bent om alle gerecupereerde verlofdagen voor het begin van het jaar op te nemen, dan heb je 24 maanden extra om ze op te nemen. Dit zal bijvoorbeeld het geval zijn als de tijdens de vakantie begonnen ziekte voortduurt tot het einde van het jaar”, vervolgt Matthias Debruyckere. Let op: je ontvangt dan geen vakantiegeld meer voor die dagen, want dat heb je al ontvangen in het voorgaande vakantiejaar.

Wat als je ziek wordt in het buitenland?

Ook hier geldt dat je je werkgever meteen moet inlichten en meedelen waar je je bevindt. “Niet elk land werkt met doktersbriefjes”, vervolgt Matthias Debruyckere. “Je zal dus aan de lokale arts moeten vragen een verklaring op te stellen. Daarin moet staan hoe lang je waarschijnlijk ziek zal zijn, en of je je verblijfplaats mag verlaten.”

Wat als je tijdens het weekend ziek wordt?

“Als je weekendwerk doet, dan geldt de algemene regel en kan je de vakantiedagen wel recupereren”, vertelt Debruyckere. Word je op zaterdag of zondag ziek, en ben je de daaropvolgende dagen nog steeds ziek? Dan kan je enkel die weekdagen omzetten naar ziekteverlof als je tijdens je job geen weekendwerk doet.

Wat als je ziek bent (geworden) vóór of na je vakantie?

Als je ziek wordt voordat je vakantie begint, dan verlies je de geplande wettelijke vakantiedagen evenmin. Je mag ze later opnemen.

Ben je na je vakantie nog steeds ziek bent? Dan geldt de gewone regeling van het ziekteverlof.

Wat met wettelijke feestdagen?

Wettelijke feestdagen zijn geen vakantiedagen. Op deze dagen moet je in regel niet werken, dus kan je die ook niet recupereren bij ziekte.

Als je ziek wordt op een vervangende feestdag - bijvoorbeeld omdat de wettelijke feestdag in het weekend valt - dan kan je die evenmin als een vakantiedag recupereren. Dat is ook logisch, want die dag is een feestdag en geen vakantiedag. Je werkgever kan uiteraard beslissen om die gunst wél toe te kennen.

Je bent de eerste week van je vakantie ziek. Mag je dan een extra week aan je vakantie plakken?

Dat kan, maar je moet wel het akkoord van je werkgever hebben. Je moet dus onderling overeenkomen. Je werkgever kan je verzoek weigeren.

Wat met je loon?

De regels over het recht op gewaarborgd loon blijven gelden. Dien je je ziektebriefje te laat in, dan heb je geen recht op gewaarborgd loon, maar kan je wel nog de vakantiedagen later recupereren.