Vastgoed Kopen In De Metaverse

oktober 2022

Virtueel vastgoed en grond kopen in de metaverse

4,3 miljoen euro. Voor dat geld zet je vandaag al een villa met zwembad op een toplocatie neer. Voor datzelfde bedrag kocht een groep investeerders eind vorig jaar ook een lap grond. Weliswaar niet in Knokke-Heist, maar in de metaverse.

Wat is de metaverse?

De metaverse is een virtuele wereld waarin je met een avatar (zeg maar een virtuele dubbel van uzelf) kan leven, wonen, werken, shoppen, gamen, verkennen, ontspannen, … Wie vroeger The Sims speelde, kan het daarmee vergelijken. Alleen gaat de metaverse een stap verder door ook augmented en virtual reality aan de ervaring te koppelen. De metaverse moet daarmee een plek voorstellen waar de echte en virtuele wereld in elkaar samensmelten, in plaats van twee werelden die los van elkaar staan.

De metaverse is stilaan een economie op zichzelf (‘metanomics’). Je kan vandaag al in virtuele winkels kleding van Nike of Gucci kopen voor je avatar, of − samen met de avatars van je vrienden − een virtueel concert bijwonen. Volgens McKinsey is er alleen al in 2020 40 miljard dollar uitgegeven in de metaverse aan virtuele kledij. Microsoft-oprichter Bill Gates verwacht dat de Zoom- of Teams-vergaderingen zoals we die vandaag kennen (we kijken naar een 2D-beeld), binnen een paar jaar 3D-meetings in de metaverse worden. En niet voor niets heeft Mark Zuckerberg vorig jaar de naam van het moederbedrijf van Facebook gewijzigd in Meta. De metaverse is volgens sommigen dan ook de volgende fase van het internet.

Vandaag bestaan er zo’n 100 van zulke metaverse platformen. De vier grote spelers zijn The Sandbox, Decentraland, Cryptovoxels and Somnium. Hoewel ze er elk anders uitzien, is het principe hetzelfde. Je kan er − al of niet met een VR-bril ingeplugd − op ontdekkingstocht gaan, mensen ontmoeten, events bijwonen en natuurlijk allerhande attributen shoppen.

Virtuele baksteen in de maag

In de metaverse kan ‘alles’ en dus ook vastgoed en bouwgrond kopen en verkopen. De vier grote spelers noteerden samen in 2021 voor meer dan 500 miljoen euro aan vastgoed­transacties. Grote bedrijven zoals Samsung, McDonald’s en Adidas, maar ook banken zoals HSBC en JP Morgan kochten er percelen die ze kunnen ontwikkelen voor verschillende doeleinden. Voor hen is het een manier om klanten te bereiken die al actief zijn in de metaverse of binnenkort naar deze virtuele wereld komen. Of als investering.

Voor bedrijven is het dus tegelijk een investering en/of een marketingkanaal. Maar is dit virtueel vastgoed ook iets voor particulieren? Of is dit een nieuwe zeepbel die morgen helemaal kan uiteenspatten?

Waarom vastgoed of bouwgrond (niet) kopen in de metaverse?

Net zoals bij het kopen van land of een gebouw in de echte wereld, zijn er twee redenen waarom je dat ook zou willen doen in de metaverse. De eerste is waarschijnlijk de veiligste: je wil het voor iets gebruiken. Bijvoorbeeld om een woning te bouwen waar je jouw vrienden in hun avatar kan ontvangen. Of iets bouwen waar je een ervaring mee kan aanbieden (discotheek, museum, attractiepark, …) om eventueel ooit iets aan te verdienen. Het is een beetje zoals het hebben van een persoonlijke webpagina in de begindagen van het internet, maar dan met véél meer toeters en bellen.

De tweede reden is als investering: voor een lage prijs kopen en later voor een hogere prijs verkopen. Maar zoals met elke investering, is er geen garantie dat de waarde zal stijgen. Zo was er in 2020 en 2021 een ‘goudkoorts’ op bouwgrond en vastgoed in de metaverse, waardoor de prijzen verveelvoudigden. Investeerders kochten toen digitale grond omdat ze geloven dat het in de toekomst veel meer waard zal zijn, wanneer steeds mensen mee willen doen. Die euforie bekoelde echter in 2022. De appetijt van investeerders om hogere risico's te nemen zakte weg, met minder vastgoed­transacties en lagere prijzen tot gevolg. Min of meer hetzelfde verhaal als met de duik die cryptomunten en non-fungible tokens of NFT’s maakten in de eerste helft van 2022. Aangezien cryptomunten de betaalmiddelen zijn in de metaverse, is de daling van deze munten ook sterk gelinkt aan daling van het vastgoed. In juli 2020 bedroeg de prijs voor een lapje grond in Decentraland bijvoorbeeld 17.700 dollar. In juli 2022 was die prijs gezakt naar 3.000 dollar.

Virtueel vastgoed heeft dus een hoog speculatief karakter. Als je overweegt om het te kopen als investering, dan bestaat het risico dat je investering waardeloos wordt. Hoe hoger het risico, hoe hoger het potentiële rendement. Maar dus ook hoe hoger het potentiële verlies.

Hoe bouwgrond of vastgoed kopen in de metaverse?

Als de metaverse helemaal nieuw is voor u, duurt het even om je weg te vinden. Het is iets ingewikkelder dan online een concertticket kopen of een afhaalmaaltijd bestellen in een app. Een eenvoudige manier om inzicht te krijgen in de werking, is om instructiefilmpjes op YouTube te bekijken of op het platform zelf.

Dingen kopen, ook vastgoed of bouwgrond, gebeurt met cryptomunten. Ethereum is een populaire keuze, net als SAND (de valuta die verbonden is met het platform The Sandbox) en MANA (verbonden met het Decentraland platform). De ‘juiste’ munten aankopen is dus meestal de eerste stap nadat je weet op welk platform je vastgoed of grond wil kopen. De verkoop en eigendom van het vastgoed wordt vastgelegd via de overdracht van NFT’s. Je bewaart de cryptomunten dan ook best in een wallet (of portefeuille) die ook NFT’s kunnen opslaan, zoals Metamask en Binance.

The Sandbox en Decentraland zijn momenteel de favoriete platformen voor wie virtuele vastgoedplannen heeft. Aankoop van land op dergelijke platformen kan rechtstreeks van de platformen zelf of via een NFT-marktplaats zoals OpenSea en nonfungible.com. Voor de goedkoopste percelen (prijzen eind juli 2022) heb je op The Sandbox omgerekend 2.000 euro nodig voor een basisperceel van 96 vierkante meter; in Decentraland betaal je voor het kleinste perceel zo’n 3.000 euro (16 vierkante meter). Hoe groter het perceel en hoe aantrekkelijker de locatie, hoe meer nullen je achter deze bedragen mag zetten. In de metaverse kan je jezelf overal naartoe teleporteren, dus locatie is in theorie niet zo belangrijk. Maar in de praktijk blijken percelen naast die van populaire bedrijven en attracties of beroemdheden een stuk duurder.

Je kan zelf je vastgoedplannen vormgeven dankzij de verschillende bouwtools op het platform. Je hoeft dus geen verstand te hebben van programmeren. Daarnaast kan je ook spullen kopen die andere spelers hebben gemaakt.

Vastgoed kopen in de metaverse: is dat veilig?

Dit is misschien zelfs de belangrijkste vraag. Het kopen van virtueel land is een risicovolle investering, net als het kopen in cryptocurrencies en NFT's.

Om te beginnen is de markt niet gereguleerd. Als er iets misgaat − zoals een verkoper die een oplichter blijkt te zijn en met je geld verdwijnt − dan zijn de kanalen om je geld terug te claimen onbestaande of onderontwikkeld. Aangezien transacties worden uitgevoerd in cryptomunten en NFT's, moet je er ook zeker van zijn dat je die veilig kan opslaan.

Een andere overweging is de kwestie van schaarste. In de echte wereld is bouwgrond en vastgoed op lange termijn steeds in waarde gestegen. Het aantal percelen bouwgrond is niet oneindig, en het aantal mensen met interesse om vastgoed te bezitten groeit voortdurend. In de virtuele wereld is de ruimte potentieel onbeperkt. Als alle virtuele percelen op een platform verkocht zijn, maar er is nog steeds vraag, dan is er niets dat de ontwikkelaar tegenhoudt om wat extra lijntjes code te schrijven en meer percelen te creëren. Er is ook geen limiet op het aantal nieuwe metaverse platformen.

Wat is de toekomst van virtueel vastgoed in de metaverse?

Op lange termijn zal dit afhangen van de toekomst van de metaverse zelf. Enkele invloedrijke spelers, van Facebook (Meta) tot Microsoft, zien het als de volgende generatie van het internet. Als dat zo blijkt te zijn − en de metaverse de komende 20 jaar net zo belangrijk wordt als het internet in de afgelopen 20 jaar was − dan zal digitaal vastgoed waarschijnlijk letterlijk en figuurlijk terrein en waarde winnen.

Volgens critici is dit echter gewoon een nieuwe (vastgoed)bubbel, waarbij onwetende investeerders in projecten worden gelokt die uiteindelijk waardeloos zullen worden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.