Hoeveel Uitgeven Aan Een Trouwcadeau

mei 2022

Trouwcadeau: wat en hoeveel geef je best?

Heb je een uitnodiging voor een huwelijksfeest ontvangen? Leuke vooruitzichten! Maar wat geef je nu als cadeau voor het huwelijkspaar, hoeveel geld geef je en zijn er ook cadeaus die ‘not done’ zijn? Etiquettespecialist Brigitte Balfoort brengt redding.

Er staan geen hints op de uitnodiging: wat geef je?

“Als er bij de uitnodiging geen aanwijzingen staan, doe je er goed aan om even te luisteren bij naaste familie of beste vrienden”, geeft Brigitte Balfoort aan. “Normaal gezien zullen zij al gepolst hebben bij het bruidspaar zelf, en kunnen ze jou in de juiste richting sturen.”

Het koppel heeft een huwelijkslijst: moet je daar iets uit kiezen?

“Rond de jaren 1980 ontstond het lumineuze idee om te werken met huwelijkslijsten. Je kreeg een kaartje met de contactgegevens van een winkel, en kon daar uit een lijst van spullen een cadeau kiezen”, neemt Brigitte Balfoort ons terug in de tijd. “Op die manier wist je precies wat het paar wilde en kon je niets ‘verkeerds’ doen. Was je een verre kennis, dan kocht je bijvoorbeeld een theepot; was je dichte familie, dan kocht je iets groters.”

Vandaag wonen de meeste koppels al langere tijd samen, hebben ze de meeste huisraad al, of hebben ze andere wensen. “De klassieke huwelijkslijst is daarom wat in de vergetelheid geraakt. Heeft het koppel toch een (digitale) huwelijkslijst: twijfel dan niet, en kies daar iets uit”, raadt Brigitte aan. “Doorgaans zit er iets bij voor ieders budget.”

Breng je een cadeau mee naar het trouwfeest of niet?

“Nee, een cadeau laat je steeds aan huis leveren, enkele dagen of weken voor het feest. Als het koppel nog niet samenwoont, stuur je het naar de aanstaande bruid. Let er op dat de verzendkosten reeds betaald zijn”, vertelt Brigitte.

Een cadeau meenemen is niet praktisch. “De etiquette stelt dat je een geschenk meteen openmaakt als je het ontvangt, en op een huwelijksfeest hebben de bruid en bruidegom meestal andere zaken om aan te denken. Het is ook niet handig, want je moet het ook ergens veilig kunnen opbergen.”

Als je geld geeft: schrijf je over, of neem je een enveloppe mee?

Steeds meer koppels vragen geld. Dat is geen taboe meer. “Gewoon je rekeningnummer op de uitnodiging zetten is ronduit onbeleefd”, geeft Brigitte mee als aandachtspunt voor aanstaande echtparen. “Zet er altijd bij ‘waarom’: voor de huwelijksreis, voor een nieuwe keuken. Het is namelijk belangrijk dat het echtpaar de gasten achteraf voor iets concreet kan bedanken. ‘Bedankt voor de 100 euro’ komt niet zo goed binnen als ‘bedankt voor je sympathieke bijdrage voor onze huwelijksreis/nieuwe keuken/ …’ met een leuke foto erbij.”

Geld meenemen in een enveloppe doe je niet. “Dat brengt het echtpaar in een ongemakkelijke situatie: het is niet praktisch en het is niet veilig. Als je geld geeft, schrijf het dan altijd over”, vertelt Brigitte. “Dat doe je liever vóór het feest, en niet erna. Het is niet verkeerd om achteraf over te schrijven, maar je wekt de indruk dat je als gast eerst wilde weten hoeveel waar je voor je geld krijgt. Als je achteraf iets geeft, wacht daar geen dagen mee.”

Hoort er bij een overschrijving ook een fysieke attentie?

“Ja, dat doe je best. Stel dat je geld overmaakte om de huwelijksreis mee te sponsoren, dan is een kleine attentie zoals een reisgids of een kookboekje van de lokale keuken leuk. Zo kan je je cadeau nog een stukje personaliseren. Ook die kleine attentie neem je niet mee naar het feest, maar stuur je op.”

Is een kaartje een must?

“Ja, als je een cadeau geeft of een overschrijving doet, hoort er ook een kaartje bij. Dat kaartje kan je afgeven op het feest. Schrijf er iets persoonlijks en attents op. Een kaartje waarop staat ‘Van Peter en Ingrid’ komt nogal droog binnen.”

Wat met bloemen en planten?

"Bloemen en planten neem je liever niet mee naar een huwelijk", vertelt Brigitte. "Een gastvrouw moet die meteen op een mooie plaats zetten, en daar heeft ze zeker op haar huwelijksdag geen tijd voor. Wil je een bloem of plant geven? Laat die op voorhand naar het huis brengen."

Hoeveel geld geef je precies uit aan een trouwcadeau?

“Ben je geen dichte familie, dan geef je in regel tussen de 100 en 200 euro als koppel als je uitgenodigd bent voor het volledige feest. Ben je dichte familie, dan geef je in regel 200 euro of meer als koppel. Het hangt er wat vanaf hoe goed je het koppel kent en welke familieband je hebt. Ben je enkel uitgenodigd voor de receptie, dan is 50 euro als koppel een goed richtbedrag”, geeft Brigitte aan. “Ga je alleen, dan volstaat de helft van het bedrag.”

Uiteraard blijven het richtbedragen. “Die bedragen zijn gebaseerd op de gemiddelden die andere etiquetteconsultants, weddingplanners en winkels als courant beschouwen. Je geeft wat je vermogen je toelaat te geven. Niemand verwacht van een student om 200 euro over te schrijven. Heb je weinig middelen, dan kan je ook een groot(s) en waardevol cadeau geven door bijvoorbeeld zelf iets met liefde te maken. Dat kan ook een idee zijn voor koppels die ‘alles’ al hebben. Kate Middleton gaf een paar jaren geleden een pot huisgemaakte confituur aan Queen Elizabeth II als kerstcadeau. Dat werd evengoed geapprecieerd.”

‘Het bedrag dat je geeft, moet de kosten dekken.’ Valt daar iets voor te zeggen?

“Het is niet fout om je voor een stuk ook te baseren op hoeveel je denkt dat het feest zou kosten”, legt Brigitte uit. “Een sterrendiner zal een ander budget vragen dan een mobiel frietkraam, maar als gast hoef je de boekhouding niet te maken of verantwoordelijk te zijn voor de kosten. Het is belangrijker om te kijken naar je band met het koppel en je eigen middelen.”

Een erfstuk uit de familie geven: is dat een goed idee?

“Een ring van overgrootmoeder of andere zaken met een emotionele waarde kunnen zeker. Die lever je best niet met een koerier af, maar breng je enkele dagen voor of na het trouwfeest persoonlijk naar het echtpaar.”

Geld aan een goed doel schenken: is dat oké?

“Als het echtpaar dat aangeeft, is dat zeker prima”, geeft Brigitte aan. “Zelf spontaan geld overmaken naar een goed doel en dat als cadeau geven, dan weer niet.”

Wat met een verrassingshuwelijksreis?

"Er bestaan websites waarbij je inderdaad als vrienden of familie zelf een verrassingshuwelijksreis in elkaar kan steken, inclusief uitstappen. Dit vind ik wat erover. Voor je het weet zet je iemand op een vliegtuig die vliegangst heeft. Of wil het koppel liever een andere reisbestemming."

Je bent uitgenodigd, maar kan niet aanwezig zijn: geef je toch iets?

“Zeker, maar dan hoeft het ook niet zo uitgebreid te zijn. Een kleine attentie die je opstuurt is een goed idee.”

Wie is Brigitte Balfoort?

Brigitte Balfoort is auteur, blogger en spreker over hedendaagse sociale en zakelijke etiquette. Als beroepsjournaliste bij onder meer VTM legde Balfoort zich 20 jaar toe op koninklijk nieuws totdat ze zich in 2014 omschoolde tot etiquetteconsultant.

Het ontstoffen van etiquette tot zijn essentie is nu haar hoofdbezigheid, of hoe we het samenleven en -werken net iets aangenamer kunnen maken. Brigitte Balfoort schreef intussen verschillende boeken over omgangsvormen: ‘De Etiquettebijbel’ over sociale etiquette, ‘De etiquettebijbel op de werkvloer’ over zakelijke etiquette en ‘De etiquettebijbel voor kinderen’. Momenteel werkt ze aan een boek over etiquette na corona waarin vragen als 'Geef je nog een hand?', 'Wat met een kus als begroeting?' en 'Draag je voortaan ook een mondmasker als je verkouden bent?' worden behandeld.

Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.

Maak een afspraak