Stoppen Met Roken Tegemoetkomingen Besparingen

april 2022

Stoppen met roken: wat bespaar je en op welke tegemoetkomingen kan je rekenen?

Stoppen met roken is op lange termijn niet alleen een opsteker voor je longen. Ook je portemonnee vaart er wel bij. Bovendien zijn er verschillende tegemoetkomingen voor wie beslist om te stoppen.

Zo'n kwart van de Belgen rookt. Dat blijkt uit het jongste onderzoek van de Stichting tegen Kanker. Bemoedigend is dat tegelijk 4 op de 5 rokers ermee wil stoppen.

Overweeg je zelf om te stoppen? Om te beginnen is het een goed idee om professionele hulp in te schakelen. Als je jezelf door een tabacoloog laat begeleiden, geef je jezelf een grotere kans op slagen: ongeveer 1 kans op 2, in plaats van 1 kans op 20. Zo’n tabacoloog is een dokter, psycholoog of andere gezondheidsprofessional (apotheker, verpleegkundige, kinesist, vroedvrouw) die een aanvullende opleiding volgde. Het goede nieuws is dat je ook mooie tegemoetkomingen krijgt als je hun expertise inschakelt.

 

Tegemoetkoming voor tabacoloog in Vlaanderen

Woon je in Vlaanderen? Dan krijg je een tegemoetkoming als je tot 4 uur individuele begeleiding of tot 12 uur begeleiding in groep kiest. Lukt het de eerste keer niet, dan kan je herkansen want de tegemoetkoming geldt per kalenderjaar.

Hoeveel je zelf moet opleggen hangt af van je situatie (verhoogde tegemoetkoming of niet), de soort begeleiding (individueel of in groep) en de duur van de begeleiding.

  • Voor een individuele sessie betaal je per kwartier hoogstens 7,50 euro uit eigen zak. Heb je recht op een verhoogde tussenkomst? Dan dien je hoogstens 1 euro per kwartier te betalen.
  • Voor een groepssessie dien je per kwartier zelf hoogstens 1 euro bij te leggen. Wie recht heeft op een verhoogde tussenkomst, betaalt 0,50 euro per kwartier.

Kies je voor 12 uur begeleiding in groep, dan betaal je dus maximaal 48 euro uit eigen portemonnee. Kies je voor 4 uur individuele begeleiding, dan betaal je zelf maximaal 120 euro. De rest wordt bijgepast door de Vlaamse overheid.

Ontdek alle details en voorwaarden

Tegemoetkoming voor tabacoloog en begeleiding door huisarts in Brussel

In Brussel krijg je een tegemoetkoming via de mutualiteit. Die geldt zowel voor rookstopbegeleiding bij de tabacoloog al bij je huisarts. Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen.

In Brussel zijn de tegemoetkomingen als volgt:

  • 30 euro voor de eerste individuele sessie bij een tabacoloog (45 minuten)
  • 20 euro voor de zeven volgende individuele sessies (30 minuten)

Rekent de tabacoloog of arts een tarief aan van 75 euro per uur? Dan zal je voor 4u15 begeleiding (8 sessies) 148,75 euro betalen.

Lees alle details en voorwaarden

Tegemoetkoming voor tabacoloog en andere professionele hulp in Wallonië

In Wallonië kan je - mits enkele voorwaarden - rekenen op een tegemoetkoming, via een terugbetaling van de mutualiteit.

De tegemoetkoming geldt niet alleen bij de tabacoloog, maar ook als je huisarts zelf voor de rookstopbegeleiding instaat. Daarnaast kan je ook opteren voor begeleiding in een centre d’aide aux fumeurs (CAF). Deze CAF's bieden uitgebreidere hulp. Naast een tabacoloog kan je er bijvoorbeeld een beroep doen op een diëtist, kinesist of ontspanningstherapeut. De CAF's bieden dikwijls ook groepssessies aan.

In Wallonië gelden er geen maxima voor het bedrag dat je uit eigen zak betaalt. De tegemoetkomingen zijn als volgt:

  • 30 euro voor de eerste individuele sessie bij een tabacoloog (45 minuten)
  • 20 euro voor de zeven volgende individuele sessies (30 minuten)

Hanteert de tabacoloog, de arts of het CAF bijvoorbeeld een uurtarief van 70 euro, dan zal je voor 8 sessies (4u15 begeleiding) 127,5 euro uit eigen portemonnee betalen.

Ontdek alle details en voorwaarden

Extra tegemoetkomingen van ziekenfondsen om te stoppen met roken

Een deel van de ziekenfondsen voorziet ook in een extra tegemoetkoming voor rookstopbegeleiding, maar dat doen ze dus niet allemaal. Een overzicht van het aanbod van de meeste mutualiteiten vind je hieronder.

Let wel: het beleid in tussenkomsten kan veranderen. Je doet er dus goed aan ook rechtstreeks inlichtingen in te winnen bij je ziekenfonds.

Christelijke Mutualiteit (CM)

Je krijgt een tegemoetkoming van 50% voor nicotinevervangende rookstopmiddelen (zoals pleisters en kauwgom) als alternatief voor medicatie op voorschrift met mogelijke nevenwerkingen (Zyban/Champix), met een maximum van 50 euro. Voorwaarde is onder meer dat je tegelijk rookstopbegeleiding volgt bij een erkend tabacoloog.
Meer info

Freie Krankenkasse

Onder voorwaarden kan je - volgens de info geraadpleegd op de website - een gedeeltelijke terugbetaling krijgen van medicamenteuze rookstopmiddelen.
Meer info
(informatie beschikbaar in het Duits)

Helan

Hier gelden geen extra voordelen.

Liberale mutualiteit (LM)

Je krijgt een eenmalige tussenkomst van maximaal 50 euro bij de aankoop van rookstophulpmiddelen, of voor het volgen van een rookstoptraining via de methode Allen Carr’s Easyway.
Meer info

Mutualia

Onder voorwaarden krijg je - volgens de info geraadpleegd op de website - een tussenkomst voor een medicamenteuze behandeling. Klanten van de afdeling Symbio krijgen een korting van 10% bij het volgen van een rookstoptraining via de methode Allen Carr’s Easyway. Meer info over de tussenkomst voor medicamenteuze behandeling en voor de rookstoptraining.

Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen

Onder voorwaarden kan je een gedeeltelijke terugbetaling krijgen van medicamenteuze rookstopmiddelen.
Meer info

Partenamut

Je krijgt - volgens de info geraadpleegd op de website - een tegemoetkoming tot 50 euro per jaar voor nicotinevervangende rookstopmiddelen en medicatie.
Meer info

Solidaris (socialistische mutualiteiten)

Hier hangt het voordeel van de afdeling af.

  • Bij de Solidaris brabant krijg je een eenmalige tussenkomst van 50 euro als je een erkend therapeutisch middel, zoals bupropion en/of nicotinevervangende middelen (pleisters, kauwgom) gebruikt.
    Meer info

  • Bij Solidaris Oost-Vlaanderen krijg je korting bovenop de Vlaamse tegemoetkoming als je rookstopbegeleiding volgt bij een erkende tabacoloog van Solidaris.
    Meer info

  • Bij Solidaris Antwerpen krijg je korting bovenop de Vlaamse tegemoetkoming als je rookstopbegeleiding volgt via Well2DAY.
    Meer info

  • Bij Solidaris West-Vlaanderen en Solidaris Limburg zijn er geen extra voordelen.

Vlaams en Neutraal Ziekenfonds (VNZ)

Leden die geen recht hebben op een tussenkomst via de verplichte ziekteverzekering, kunnen van een tussenkomst genieten die geldt voor alle rookstopmiddelen of rookstopbehandelingen. De tussenkomst bedraagt tot 50 % van de aankoopprijs met een maximum van 50 euro per kalenderjaar en per persoon.
Meer info

Hoeveel bespaar je door te stoppen met roken?

Dankzij de tegemoetkomingen is stoppen met roken en met rookstopmiddelen geen peperdure investering. Het zal je wellicht een paar 100 euro kosten. Bovendien win je de investering al heel snel terug zodra je stopt met roken.

Rook je 5 sigaretten per dag, dan heb je na een jaar al voldoende spaargeld voor een mooie smartphone. En na tien jaar zelfs een nieuwe auto als je een stevige roker bent! Hoeveel stoppen met roken kan opleveren, vind je in de tabel hieronder.

  Per maand Per jaar Na 5 jaar Na 10 jaar Na 20 jaar
5 sigaretten per dag 52,50 euro 630 euro 3.150 euro 6.300 euro 12.600 euro
10 sigaretten per dag 105 euro 1.260 euro 6.300 euro 12.600 euro 25.200 euro
15 sigaretten per dag 157,50 euro 1.890 euro 9.450 euro 18.900 euro 37.800 euro
20 sigaretten per dag 210 euro 2.520 euro 12.600 euro 25.200 euro 50.400 euro
25 sigaretten per dag 262,50 euro 3.150 euro 15.750 euro 31.500 euro 63.000 euro

De berekening is gebaseerd op een gemiddelde prijs van 0,35 euro per sigaret (7 euro voor pakje van 20 sigaretten). De berekening houdt geen rekening met toekomstige lagere gezondheidsuitgaven en inflatie. Er wordt ook geen rekening gehouden met rookstopkosten.

Lightbulb

Stoppen met roken is dus zeker ook een opsteker voor je spaargeld