Gagnez Plus D Epargne Paiements Manuels

juni 2024

Spaartip: betaal handmatig in plaats van automatisch

In ons digitaal tijdperk zijn automatische betalingen en domiciliëringen de norm. Wellicht klinkt het dan ook paradoxaal om te betalen op een manier die méér aandacht en handwerk vereist. Toch kan dit niet alleen zorgen voor een beter inzicht in je uitgavenpatroon. Het kan je ook een kleine, maar fijne, extra inkomst opleveren.

Zelf kiezen wanneer je betaalt, geeft je controle en versterkt je relatie met je geldzaken. Je weet precies wat, wanneer, aan wie en hoeveel je betaalt. Met deze aanpak ga je aandachtiger om met je uitgaven, en kan je onverwachte tekorten op je rekening voorkomen. Want je houdt niet alleen je financiën strak in het gareel, je wordt ook gedwongen om scherper te kijken naar je uitgaven. Hoeveel geef je bijvoorbeeld uit aan al die abonnementen en diensten? Of betaal je misschien voor zaken die je amper gebruikt? Dat is natuurlijk zonde van het geld.

Klein maar fijn

Elke betaling handmatig inplannen biedt ook een ander voordeel. Door een betaaldatum dichter bij de vervaldatum van de factuur te kiezen, kan je geld dat normaal meteen van je zichtrekening afgeschreven wordt, even parkeren op een spaarrekening. Dat kan een slimme zet zijn om een klein extraatje op te bouwen.

Stel dat je maandelijks 500 euro uitgeeft aan facturen. Wacht je met betalen en zet je dat geld tijdelijk op een spaarrekening, dan levert dat bedrag (met een basisrente van 1,5%) tot zo’n 0,60 euro per maand op. Ben je consistent en hou je dit een jaar lang vol, kan je tot 7,5 euro op je spaarrekening zien verschijnen. Geen fortuin, maar elk extraatje is altijd mooi meegenomen.

Even je geld parkeren op een spaarrekening helpt bovenal om verstandiger om te gaan met je geld (je geeft het niet aan iets anders uit) en om van regelmatig sparen een gewoonte te maken. Wie weet heb je binnenkort een grote factuur te betalen waar een mooier extraatje tegenover staat. Dit kan je ook helpen stilstaan bij de vraag of al het geld op je zichtrekening moet blijven staan. Want niet elke Belg is een spaarkampioen. Nog steeds hebben Belgische huishoudens zo’n 96,5 miljard euro – omgerekend zo’n 18.900 euro per gezin – renteloos op een zichtrekening geparkeerd (februari 2024).

Welke facturen lenen zich hier voor?

Bijna elke factuur die niet onmiddellijk betaald moet worden, kan je handmatig inplannen. Denk aan je maandelijkse energie- en telecomfacturen, je waterrekening, of je telecomabonnement. Belangrijk is wel dat je weet wanneer deze facturen vervallen en dat je een systeem opzet om ervoor te zorgen dat je ze op tijd betaalt.

Aandachtspunten bij manueel betalen

Plan je zelf de betalingen van je facturen in, dan bestaat de kans natuurlijk dat je er eentje vergeet te betalen – of dat je het geld niet tijdig terugboekt van je spaarrekening naar je zichtrekening. Je loopt daarom het risico om een boete te krijgen voor een late betaling, als een slechte klant te worden bestempeld of ongewild in het rood te staan op je rekening. Zorg daarom, voor je begint, dat je dit op een georganiseerde manier aanpakt.

Waar hou je best rekening mee?

  • Tijd
    Zorg ervoor dat je het geld op tijd van je spaar- naar je zichtrekening overmaakt. Hou rekening met de verwerkingstijd van overschrijvingen tussen verschillende banken, die soms een werkdag kan duren.

  • Discipline
    Het vergt discipline om deze methode te volgen. Je moet actief je financiën beheren en regelmatig je rekeningen en betalingen controleren.

  • Hulpmiddelen
    Bekijk of je facturen ook kan ontvangen via e-mail, als je nog brieven per post krijgt. Sommige leveranciers sturen je dan automatisch een paar dagen voor je factuur vervalt, een herinnering als ze nog geen betaling van je hebben ontvangen. Ook diensten zoals Doccle bieden dit aan. Extra makkelijk bij dit soort diensten is dat je facturen ook meteen kan inboeken mét zelfgekozen vervaldatum.

  • Buffer
    Hou altijd een kleine buffer op je zichtrekening aan om onverwachte kosten of vertragingen in het overschrijvingsproces te dekken.

  • Automatisering
    Overweeg om gebruik te maken van de automatiserings- en herinneringsfuncties van je bankapp of reminders in je agenda. Dit kan helpen om betalingen op tijd te doen en het overzicht te bewaren.