Vanaf 2016 betalen spaarders en investeerders een hogere roerende voorheffing op de interesten en dividenden van hun tegoeden. Wat zijn de gevolgen voor de verschillende types spaarrekeningen?
De stijging van de roerende voorheffing is een beslissing van de federale regering en kadert in de zogenaamde tax shift. Hiermee wil Michel I de belastingdruk op arbeidsinkomsten verlagen en inkomsten uit privévermogens meer belasten.
De roerende voorheffing is een belasting op de inkomsten uit roerende goederen. Concreet gaat het bijvoorbeeld over de interesten van je spaarrekening. Het zijn de banken die deze belasting automatisch inhouden. Je hoeft nadien deze inkomsten zelf niet meer aan te geven in je belastingsaangifte. Tenzij je meerdere gereglementeerde rekeningen hebt en dat het totaal aan interesten de vrijgestelde drempel (1.880 €) overschrijdt.
De gereglementeerde spaarrekeningen worden niet getroffen door deze stijging. De regering wou niet raken aan het fiscale voordeel van de traditionele spaarrekeningen. De interesten van een spaarboekje lager dan 1.880 € blijven dus gevrijwaard van roerende voorheffing. Is het bedrag hoger, dan geldt een roerende voorheffing van 15%. Bij NIBC Direct gaat het over de Spaarrekening en de Getrouwheidsrekening.
De stijging van de roerende voorheffing is enkel van toepassing voor niet-gereglementeerde spaarrekeningen en termijnrekeningen. Dat is bij NIBC Direct het geval voor de Termijnrekening en de Flex rekening. De 27% wordt door de bank ingehouden en hoef je dus niet mee te nemen in eventuele persoonlijke aangifte.
Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.
Maak een afspraak