Verschil Tussen Reisverzekeringen

januari 2023

Reisverzekering, reisbijstand en annulatieverzekering: wat is het verschil?

Op de skilatten, in de hangmat of op de tandem: hoe je ideale vakantie er ook uitziet, een avontuur blijft het altijd. Een verzekering is daarom geen overbodige luxe. Toch is een geschikte verzekering kiezen vaak moeilijker dan een vakantie boeken, door het overweldigende aanbod aan verschillende dekkingen. En misschien ben je wel, zonder het te weten, al voldoende beschermd via je mutualiteit of kredietkaart?

De contactbubbels, anderhalve meters en mondkapjes lijken stilaan een enge droom uit het verleden. Op enkele uitzonderingen na kan je vandaag weer overal op vakantie zoals vroeger. Als je ook met volle gemoedsrust op vakantie wil, kan je erover nadenken om een verzekering af te sluiten. Alleen: de juiste verzekering kiezen, kan soms complex zijn. Heb je nu een reisverzekering nodig? Of een bijstandsverzekering? Of ben je zonder het te weten dubbel verzekerd?

De dekking van je mutualiteit

Als je in Europa reist, is het best mogelijk dat je mutualiteit al een deel van de medische kosten dekt als je ziek wordt of betrokken raakt bij een ongeval. Sommige ziekenfondsen bieden ook een uitgebreidere dekking en vergoeden (deels) bijkomende vervoers- en verblijfkosten. Welke regio’s gedekt zijn, hoeveel de franchise (het deel dat je zelf moet betalen) bedraagt, tot op welke hoogte ze tussenkomt, … verschilt van ziekenfonds tot ziekenfonds. Lees er daarom zeker de voordelen van je ziekenfonds op na, om te weten op welke manier je (eventueel) al beschermd bent.

Verzekeringen via je kredietkaart

Een kredietkaart is niet alleen een wereldwijd aanvaard betaalmiddel. Sommige kaarten komen ook met extra voordelen, zoals een verzekering als je een ongeval op reis oploopt of als reis geannuleerd werd. Een voorwaarde is wel dat je de reis betaalde met je kredietkaart.

Lightbulb

TIP

Kijk ook naar de verzekeringen via je werkgever. Ga je bijvoorbeeld met de wagen op vakantie? Dan bestaat de kans dat voertuigbijstand al geregeld is via je autoverzekering of via het leasingcontract van je wagen. Vermijd in ieder geval om oververzekerd te zijn, want dat is voor niets nodig.

De bijstandsverzekering of reisbijstand: hulp op vakantie

Ben je niet (voldoende) gedekt via je werkgever, ziekenfonds of kredietkaart? Dan kan je de zoektocht naar een gepaste verzekering starten. Als je geen complete reisverzekering wil, dan kan je bij sommige verzekeraars alleen een bijstandsverzekering afsluiten. Die komt bijvoorbeeld van pas als je ziek wordt in het buitenland of een ongeval oploopt. Je kan dan de medische kosten, hospitalisatie en eventueel de kosten voor een repatriëring vergoed krijgen. Sommige bijstandsverzekeringen bieden ook juridische bijstand.

De annulatieverzekering: als je reis niet (verder) kan doorgaan

Net zoals een bijstandsverzekering kan je ook een aparte annulatieverzekering nemen, als je geen volledige reisverzekering wil. Een annulatieverzekering dekt het risico als je reis onverwacht niet kan doorgaan of verdergaan. Enkele voorbeelden die – afhankelijk van de verzekeraar – gedekt kunnen zijn door een annulatieverzekering:

  • Halverwege je vakantie moet je halsoverkop naar huis omdat je vader ernstig ziek is geworden.
  • Net voordat je op autovakantie vertrekt, geeft je wagen er de brui aan, en het duurt een paar dagen om hem opgelapt te krijgen.
  • Je hebt een vakantie geboekt, maar je coronatest blijkt net voor je vertrek positief.
  • Je boekt een reis voor augustus, maar nadien komt je kind helaas melden dat die herexamens heeft – en dus niet meer mee kan op vakantie.
  • Je werkgever trekt je vakantie in omdat al Je collega’s ziek in bed liggen.

De reisverzekering: pakket van verschillende dekkingen

Een ‘reisverzekering’ bestaat doorgaans uit een combinatie van verschillende verzekeringen. Enkele voorbeelden van wat een reisverzekering kan dekken:

  • Personenbijstand / bijstandsverzekering. Word je ziek of krijg je een ongeval in het buitenland, dan komt deze verzekering tussen in de kosten voor medische hulp en eventuele repatriëring. Deze verzekering zit standaard in een reisverzekering.

  • Bagagedekking. Verlies je je bagage op reis, werd ze gestolen of raken jouw reiskoffers beschadigd? Voor dergelijke spelbrekers kan je rekenen op bijstand en kunnen bepaalde kosten vergoed worden. Sleutels kwijt of je paspoort gestolen? Ook deze zaken worden meestal gedekt door deze verzekering. Een bagagedekking maakt doorgaans standaard deel uit van een reisverzekering.

  • Rechtsbijstand. Heb je een probleem met de verhuurder van je vakantiehuis? Raak je betrokken bij een verkeersongeval en dreig je de nacht te moeten doorbrengen in een politiecel? Je kan rekenen op juridische bijstand en de kosten van een advocaat kunnen worden vergoed. Ook deze verzekering vind je vaak standaard in een reisverzekering.

  • Annulatieverzekering. Moet je jouw reis annuleren of vroegtijdig afbreken, omdat bijvoorbeeld een familielid overleden is of omdat er werd ingebroken in je woning? Dan ben je met deze verzekering gedekt tegen deze risico's. Zo’n annulatieverzekering vind je vaak standaard terug in een reisverzekering inbegrepen, of je kan dit als aanvullende dekking toevoegen.

  • Bijstand voor voertuigen. Heb je een ongeval of autopech en moet je wagen worden getakeld? Dan dekt deze verzekering de bijstand (het takelen van de wagen). De kosten van de reparatie blijven wel voor je rekening. Deze bijstandsverzekering zit niet altijd standaard in een reisverzekering, maar kan je meestal als optie toevoegen.

Je kan doorgaans kiezen voor een individuele reisverzekering of voor het gezin, en voor een tijdelijke of permanente dekking. Een tijdelijke dekking is de beste keuze als je eerder sporadisch reist, een permanente dekking kan interessanter zijn als je vaker op avontuur trekt.

Een all-in reisverzekering biedt de meeste gemoedsrust. Maar lang niet alles is nodig. Maak daarom zelf een inschatting van wat je wil en wat je al hebt. Daarom enkele tips als je graag een verzekering wil afsluiten:

  • Lees altijd goed na voor welke landen jouw verzekering geldt, wie verzekerd is (en tot welke leeftijd, als je kinderen hebt), hoeveel franchise je zelf minstens betaalt en hoeveel compensatie je maximaal ontvangt. In de bijzondere voorwaarden van je polis vind je doorgaans het antwoord.

  • Ga ook na wat er precies gedekt is. Heb je bijvoorbeeld een skireis geboekt? Dan is het best mogelijk dat je een extra verzekering nodig heeft voor wintersport. Net zoals bijvoorbeeld bergbeklimmen of rondrijden op een scooter niet standaard gedekt kunnen zijn.

  • Bij sommige verzekeraars kunnen specifieke voorwaarden gelden als je omwille van het coronavirus niet op reis kan gaan of onverwacht langer in het buitenland moet blijven. Controleer ook wat wel of niet gedekt is als je corona op reis oploopt, reisadviezen wijzigen, enzovoort.

Sparen voor je volgende vakantie of voor extra reisbudget?

Ontdek welke spaarformule het best bij jou past

Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.

Maak een afspraak