mag-een-handelaar-cash-weigeren.jpg

maart 2015

Mag een handelaar cash weigeren?

In principe mag een handelaar cash niet weigeren, behalve in enkele uitzonderlijke gevallen.

Biljetten en muntstukken, ook wel “baar geld” genoemd, zijn een wettelijk betaalmiddel en een handelaar of schuldeiser mag ze niet zomaar weigeren. Tenzij:

  • uit veiligheidsoverwegingen: de handelaar moet dan duidelijk vermelden welke biljetten hij niet aanvaardt (briefjes van 500 of 200 euro bijvoorbeeld, omdat hij bang is voor namaak)
  • als het geld dat je wil geven niet in verhouding staat tot het aankoopbedrag. Je wilt bijvoorbeeld de krant betalen met een briefje 200 euro
  • als een handelaar niet genoeg cash heeft om je geld terug te geven;
  • als de handelaar vermoedt dat het om een vals biljet gaat

Cashbetalingen wettelijk beperkt tot 3.000 euro

Om witwassen te vermijden, mag je maximaal 3.000 euro in cash betalen. Heb je een factuur van 9.000 euro ontvangen, dan mag je maximaal een derde in cash betalen. Wil je de factuur in schijven betalen, ook dan zit je met een beperking van 3.000 euro cash op het totaalbedrag.

Hou er ook rekening mee dat dit maximaal toegelaten bedrag niet enkel geldt op 1 factuur, maar ook op betalingen die verband met elkaar houden. Heb je bijvoorbeeld een aannemer gevraagd om je keuken en je badkamer te vernieuwen en stuurt hij je 2 facturen op een verschillend moment? Ook dan geldt een maximum cashbetaling van 3.000 euro voor de 2 facturen samen.

Lightbulb

Goed om te weten

Voor cashbetalingen tussen particulieren is er geen plafond, behalve als je een gebouw, koperen kabels of edele metalen koopt.