kiezen-voor-een-bedrijfswagen-of-een-beter-loon.jpg

november 2016

Kiezen voor een bedrijfswagen of een beter loon?

Vanaf april 2017 kun je kiezen of je jouw bedrijfswagen wil omruilen tegen extra loon. Een goede zaak? Ontdek hier hoe het ineen zit.

Vandaag zouden er op onze wegen meer dan een half miljoen bedrijfswagens rondrijden. De federale regering wil dat aantal graag verminderen en zal twee maatregelen invoeren die de bedrijfswagens voor de werkgever duurder zullen maken. Een: de tankkaarten worden duurder. Twee: er komt een mobiliteitsbudget dat de bedrijfswagen kan vervangen. Met deze laatste ingreep wil de regering de werknemers motiveren om hun salariswagen in te ruilen voor een mobiliteitsbudget. Concreet zal de werknemer kunnen kiezen of hij zijn bedrijfswagen behoudt of deze (al dan niet deels) laat omzetten in extra netto loon.

Hoe berekenen?

De vraag die iedereen zich natuurlijk stelt is of hij voordeel heeft bij het omruilen van zijn salariswagen tegen extra loon. Deze vraag beantwoorden is vandaag moeilijk. Onder andere omdat de details van het plan nog niet uitgewerkt zijn. Toch zijn er alvast enkele zaken waar je nu al rekening mee kunt houden. Zoals het berekenen van de totaalkost voor het privégebruik van een wagen in vergelijking met het netto loon dat je zou overhouden.

Stel dat je geen bedrijfswagen hebt, welke wagen zou je privé dan aanschaffen? Deze hoeft niet per sé hetzelfde model of zelfs merk te zijn. Je kunt gerust opteren voor een wagen van een lagere of hogere klasse. De tweede vraag die je jezelf moet stellen, is wat deze wagen je per maand zal kosten (aankoop, onderhoud, verzekering etc). Een derde vraag gaat over je verbruik. In welke mate betaalt je werkgever jouw privé-verplaatsingen en hoeveel zullen deze bedragen als je zelf alles moet betalen? Vergeet zeker ook niet de vraag te beantwoorden hoe je jouw woon-werkverkeer zult organiseren. Zal je dit met je privé wagen doen, ga je carpoolen, neem je het openbaar vervoer… of een combinatie?

Experts zijn het eens

Het is dus geen sinecure om te bepalen welke oplossing je het beste financieel zal uitkomen. Maar de meeste experts zijn het erover eens. Als de fiscale regels blijven zoals ze zijn (ze werken de toename van salariswagens in de hand), zal je naar alle waarschijnlijkheid meer profijt doen door je bedrijfswagen te houden.

En wat als je geen bedrijfswagen hebt? Krijg je dan ook een mobiliteitsbudget? Neen. De regeling is enkel bedoeld voor wie al met een salariswagen rijdt. Al houdt de regering de deur wel op een kier voor een algemeen mobiliteitsbudget binnen de besprekingen van de loonnorm. Maar dat is nog niet voor morgen.

Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.

Maak een afspraak