Streamen Of Tv Kijken

november 2023

Je tv-abonnement opzeggen: hoeveel kan je besparen?

Je tv-abonnement opzeggen en alleen streamen: hoe werkt dat precies? En bespaar je daar eigenlijk wat mee? Op onderzoek.

Je traditionele tv-abonnement inruilen voor een abonnement op online streamingdiensten? Je bent niet alleen. Steeds meer Belgen doen het. De twee grootste telecomspelers in ons land zag het aantal klanten met een tv-abonnement in 2022 dalen met 76.300.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen besluiten om hun kabelabonnement op te zeggen en voortaan series en films streamen. Het aanbod van streamingdiensten is groot en ze bieden meer flexibiliteit, omdat je zelf kan bepalen wanneer en waar je wat kijkt. En ook de prijs kan een reden zijn: een streamingdienst inruilen voor een tv-abonnement kan je (wat) centen besparen. Hoeveel precies, dat leggen we je hieronder uit.

Wat heb je nodig om vlot te kunnen streamen?

Heb je een smart smart tv? Dan kan je streaming apps (Netflix, YouTube, …) op je tv terugvinden of installeren. Veel moderne tv's zijn smart tv's die al toegang hebben tot populaire streamingdiensten.

Geen smart tv? Dan kan je op je smartphone, tablet of laptop series of films bekijken. Wat je ook kan doen, is ze via één van die toestellen naar je tv-toestel zenden via je wifi-netwerk (casten). Je zal dan wel een klein apparaat aan je tv moeten koppelen, zoals een Chromecast of Fire TV. Dat is een wifi-ontvanger die van jouw tv een ‘smart tv’ maakt. Dergelijk apparaat heb je doorgaans voor ongeveer 40 euro.

Als je streamt, dan kijk je niet langer via een klassieke tv-kabel, maar via het internet. Een goede internetverbinding is dan ook essentieel als je comfortabel tv wil kijken, zeker als je met meerdere gezinsleden tegelijk streamt. Terwijl je bespaart op je tv-abonnement, betekent dit dat je dus misschien een iets duurdere internetformule zal moeten nemen als je dat nog niet hebt. De downloadsnelheid is belangrijk. Hoe hoger de downloadsnelheid van je verbinding, hoe sneller en soepeler je kan streamen. Dat wordt uitgedrukt in Mbps (megabit per seconde). Om comfortabel te streamen is 100 Mbps voldoende. Maar als je met meerdere gezinsleden tegelijk wil streamen, online gamen, en/of surfen, dan is een internetverbinding met hogere downloadsnelheid aan te raden (200, 300 of 400 Mbps).

Is het wifi-bereik in huis niet overal even sterk? Dan kan ten slotte een wifi-booster nuttig zijn als je overal in huis naar series of films wil kijken.

Tip

Kijk je veel tv of met meerdere gezinsleden op verschillende schermen, dan is het geen overbodige luxe om een abonnement zonder databeperking en met een hoge downloadsnelheid te kiezen.

Welke streamingdienst(en) kiezen?

Neem de tijd om verschillende streamingdiensten en hun aanbod te vergelijken, zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Er zijn heel wat verschillende aanbieders die je kan kiezen zoals Netflix, Disney+, Amazon Prime Video, Viaplay en lokale spelers zoals Streamz of APP TV van TV Vlaanderen.

Daarnaast zijn er ook gratis apps van televisieomroepen. VRT biedt VRT MAX aan, VTM heeft VTM Go en voor de Play-zenders is er de GoPlay-app. Met deze apps kan je gratis (live) tv kijken of programma’s herbekijken, alleen is de ervaring niet helemaal gelijk dan wanneer je klassieke tv naar deze zenders kijkt. Niet alles is nadien beschikbaar (via tv kan je opnemen wat je wilt), bijvoorbeeld. Anderzijds vind je er extra content die niet op tv te zien is.

Elk platform heeft dus zijn eigen troeven. Bij het kiezen van een streamingdienst is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals prijs, contentaanbod, beeldkwaliteit en de mogelijkheid om offline te kijken. Een overzicht van de aanbieders met hun actuele prijzen vind je hier. Goed om weten: bij sommige telecomproviders kan je ook packs kopen waarin je verschillende streamingdiensten kan combineren.

Tip

Kies je een maandabonnement op één platform, dan kan je die flexibel opzeggen. Ben je na enkele maanden of jaren uitgekeken op het aanbod van dat ene platform, dan kan je overschakelen op een andere. Zo kan je roteren, terwijl je telkens maar voor één abonnement betaalt.

Hoeveel kan je besparen?

Om het verschil te berekenen, vergeleken we de basisprijs van een internet- en tv-abonnement met de basisprijs van een internetabonnement (zonder tv) bij de vier grootste aanbieders.

  in­ter­net en tv in­ter­net zon­der tv prijs­ver­schil
Pro­xi­mus 66,99 euro 55,99 euro 11 euro
Te­le­net 74,2 euro 61,14 euro 13,06 euro
Orange 80 euro 61 euro 19 euro
VOO 65 euro 55 euro 10 euro

Prijzen (per maand) geraadpleegd op 13 juli 2023

In de tabel hierboven hielden we geen rekening met eventuele activatiekosten of tijdelijke kortingen en extra's; die zullen de uiteindelijke kost die je uitspaart verhogen of verlagen. Als je de prijzen vergelijkt, hou er dan ook rekening mee dat de downloadsnelheid bij elke provider verschilt:

  • Bij Proximus krijg je in de Flex-bundel onbeperkt internet (downloadsnelheid van 100 Mbps) met 80 tv-zenders voor 66,99 euro per maand. Overstappen van de Flex-bundel naar een gelijkaardige formule zonder tv (Internet Maxi) kost 55,99 euro per maand. In sommige regio’s kan je ook al kiezen voor het Fiber netwerk van Proximus (downloadsnelheid tot 1000 Mbps), maar dit is enkel beschikbaar in een pack met andere diensten.

  • Bij Telenet is het mogelijk om voor 74,20 euro per maand een All-Internet-pakket aan te schaffen, inclusief onbeperkt internet, een downloadsnelheid van 300 Mbps en een tv-decoder met 90 kanalen. Telenet heeft ook een alternatief voor wie liever geen kabel-tv en decoder wil: de TV Flow-app, waarmee je 14 zenders kan streamen. Dit alternatief kost 71,67 euro per maand (inclusief internet). Overstappen naar een formule zonder tv en evenwaardig internet kost 61,14 euro per maand.

  • Bij Orange betaal je 80 euro per maand in het Love Pack voor onbeperkt internet (downloadsnelheid 400 Mbps) en Orange TV (70 zenders). Dezelfde internetverbinding heb je voor 61 euro per maand. Ook Orange biedt een tussenformule aan: de streamingapp Orange TV Lite, die toegang geeft tot 20 zenders. Wie de decoder voor de app ruilt, betaalt 71 euro in plaats van 80 (inclusief internet).

  • Bij VOO heb je onbeperkt internet, een downloadsnelheid van 200 Mbps en een decoder met 80 zenders voor 65 euro per maand. Dezelfde formule zonder tv kost 55 euro per maand. Net zoals bij Orange en Telenet is er een pakket waarbij je kan streamen via VOO TV + (21 zenders). Die formule kost 60 euro per maand (internet inbegrepen).

Als je ervan uitgaat dat je ongeveer 10 euro per maand betaalt voor een streamingdienst, dan valt de besparing op het eerste gezicht wat tegen. Bij VOO bespaar je in dat geval niets, bij Proximus 1 euro per maand, bij Telenet 3 euro per maand en bij Orange 9 euro per maand. Op die manier kan je in theorie tot 108 euro per jaar besparen, maar dankzij gratis aansluitkosten en tijdelijke kortingen kan je mogelijks wel wat meer uitsparen.

Tips

Van operator veranderen? Met Easy Switch, een initatief van het BIPT, verander je zonder veel administratief gedoe van operator.

Wil je de actuele tarieven vergelijken? Dan kan je terecht op vergelijkingssites zoals aanbieders.be, callmepower.be en mijntelco.be.

Zijn er ook nadelen aan kabelknippen?

In de meeste gevallen ben je (iets) goedkoper af als je je tv-abonnement opzegt en opteert voor één betalende streamingdienst. Maar financieel is het verschil over het algemeen niet enorm. Kiezen voor kabelknippen of niet, hangt wellicht nog het meeste af van je persoonlijke voorkeuren.

Streamen via apps is anders dan klassiek televisie kijken. Behalve als de streamingdienst live-uitzendingen aanbiedt, is er geen programmagids, maar wel een ‘videotheek’ waarin je je gading kan vinden. Het is dus wat wennen: streamen kan voor sommige mensen dan ook een stukje omslachtiger aanvoelen dan zappen.

Goed om weten: als je streamt, kan je geen programma’s opnemen maar dat is meestal ook niet nodig: vaak kan je live-uitzendingen herbekijken en blijven films en series dikwijls maanden of jaren beschikbaar op het platform.

Voor wie is kabelknippen interessant?

Je tv-abonnement opzeggen is wellicht het meest interessant voor:

  • Budgetbewuste kijkers: als je op zoek bent naar manieren om je maandelijkse uitgaven te verlagen, dan kan je baat hebben bij kabelknippen. Door over te stappen op streamingdiensten kan je wat besparen op de kosten van een traditioneel tv-abonnement. Zeker als je je beperkt tot gratis streamingdiensten.

  • Onregelmatige kijkers: als je weinig tv kijkt en liever specifieke shows of films ziet wanneer het je uitkomt, dan is het on-demand aspect van streamingdiensten een plus voor jou. Hierdoor kan je flexibel kijken naar wat je wil, zonder vast te zitten aan een duurder kabelabonnement. Zeker wanneer je slechts sporadisch tv kijkt en dan enkel bepaalde programma’s, dan is betalen voor kabeltelevisie wellicht niet meer interessant.

  • Exclusieve content: als je geïnteresseerd bent in de exclusieve content die wordt aangeboden door streamingdiensten, kan je het meeste uit je kijkervaring halen door je te abonneren op een van deze diensten.

Kabelabonnement opzeggen: waarop let je best?

Voordat je je kabelabonnement opzegt, is het raadzaam om eerst je huidige voorwaarden te controleren. Heb je een contract van onbeperkte duur, dan kan je je abonnement meteen beëindigen. Je operator mag je hiervoor niets aanrekenen. Heb je een contract van bepaalde duur, dan kan je dat gratis opzeggen na de eerste zes maanden, ongeacht de duur van het contract. Meer toelichting over je rechten en plichten vind je op de website van de FOD Economie.

Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.

Maak een afspraak