Sinds 1 januari 2018 gelden een aantal nieuwe maatregelen met een rechtstreekse impact op je portemonnee. Daarnaast hebben ook een aantal bedrijven hun prijspolitiek aangepast, wat gevolgen kan hebben voor je uitgaven. Hierbij deel 3 over je belastingvoordelen.
Heel wat uitgaven geven recht op een belastingvermindering. Denk maar aan kinderopvang, de aankoop van dienstencheques, pensioensparen of schenken aan goede doelen. Het invullen van de belastingaangifte van 2018 lijkt misschien nog veraf, maar het is belangrijk om daar nu al rekening mee te houden. Want sommige uitgaven leveren je flink wat belastingvoordeel op.
De meest voor de hand liggende uitgave is pensioensparen. De belastingvermindering van 30% is sinds 1 januari 2018 opgetrokken van 940 euro naar 960 euro.
Wie het maximumbedrag van 960 euro per jaar stort in een pensioenspaarfonds of voor een pensioenspaarverzekering, krijgt een belastingvermindering van 30 procent. Je krijgt met andere woorden 288 euro terug in 2019.
Vanaf dit jaar kan je er ook voor kiezen tot 1.230 euro opzij te zetten. Spaar je meer dan 960 euro, dan bedraagt de belastingvermindering echter 25 procent op de totale storting. Dat betekent meteen ook dat het nettorendement op je stortingen lager is. Stel dat je 1.000 euro stort, dan bedraagt de belastingvermindering 250 euro, of 38 euro minder dan wanneer je 960 euro had gestort. Je kan dus best meer dan 1.152 euro storten als je van meer belastingvoordeel wil genieten.
Met een individuele levensverzekering kun je extra pensioen opbouwen. Je spaart op de lange termijn. De bedragen blijven vaststaan tot aan je pensioen, meestal op 65 jaar. Via het langetermijnsparen krijg je een belastingvoordeel van 30 procent op de gestorte premies of 693 euro per persoon voor wie het maximumbedrag (2.310 euro) fiscaal inbrengt.
Giften aan het goede doel geven recht op een belastingvermindering van 45 procent van het gestorte bedrag. Dan moet je wel een attest van een erkende instelling voorleggen, zoals het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, de Koning Boudewijnstichting, het Paleis voor Schone Kunsten of het Rode Kruis. Op de website van FOD Financiën vindt je een lijst van instellingen die erkend zijn. Het minimumbedrag voor een schenking is 40 euro. Let wel: het totale bedrag van de giften mag nooit meer dan 10 procent van je netto-inkomen bedragen.
Ook voor de kinderopvang krijg je een belastingvoordeel. Daaronder vallen onder meer de kosten voor buitenschoolse opvang, kinderopvang tijdens vakanties en opvang van kinderen die nog niet naar school gaan. De uitgaven gelden voor kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar en je moet ze kunnen bewijzen met de nodige documenten. Voor inkomstenjaar 2017 mag je maximaal 11,20 euro per opvangdag inbrengen als uitgaven. De belastingvermindering bedraagt 45 procent van die uitgaven.
Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.
Maak een afspraak