uw-portemonnee-in-2018-deel-1.jpg

februari 2018

Je portemonnee in 2018 - deel 1

Sinds 1 januari 2018 gelden een aantal nieuwe maatregelen met een rechtstreekse impact op je portemonnee. Daarnaast hebben ook een aantal bedrijven hun prijspolitiek aangepast, wat gevolgen kan hebben voor je uitgaven. In een serie van vier artikels bespreken we deze nieuwe maatregelen één voor één. Hierbij deel 1 over inkomen en werk.

Meer winstpremies

Bedrijven kunnen voortaan makkelijker winstpremies uitkeren aan hun personeel, die bovendien fiscaal aantrekkelijker zijn. De winstpremies kunnen namelijk uitgekeerd worden zonder dat bedrijven eerst een administratieve mallemolen moeten doorlopen of het fiat moeten krijgen van de vakbonden. De nieuwe mogelijkheden gaan bovendien een pak verder dan de bestaande bonussystemen (cao-90) om werknemers te belonen.

De bedragen liggen zowat vijf keer hoger dan het plafond uit de cao-90. Bedrijven zullen met andere woorden tot 30 procent van de loonmassa mogen besteden aan winstpremies. En omdat er op winstpremies geen personenbelasting wordt geheven, zal een werknemer netto meer overhouden dan wanneer hij een gewone bonus krijgt.

Minimumpensioen gaat omhoog

Sinds 1 januari 2018 stijgt het minimumpensioen voor mensen met een volledige loopbaan van 45 jaar met 0,7 procent. Voor een alleenstaande komt het minimumpensioen te liggen op 1.220,92 euro per maand, voor een gezinslid op 1 525,60 euro Een overlevingspensioen stijgt naar 1 204,55 euro. Wie graag wil weten wanneer hij of zij op pensioen kan en hoeveel het ontvangen pensioen zal bedragen, kan dat berekenen op Mypension.be.

Fietsvergoeding voor speed pedelecs

Speed pedelecs zijn snelle elektrische fietsen die trapondersteuning geven tot een snelheid van 45km/u. Omdat ze in de wegcode onder de bromfietsencategorie werden ondergebracht, hadden gebruikers geen recht op de belastingvoordelen voor fietsers. Vanaf nu hebben gebruikers van speed pedelecs ook recht op een fietsvergoeding van maximaal 0,23 euro/km voor woon-werkverkeer die al langer voor gewone en elektrische fietsen bestond. Deze kilometervergoeding is vrijgesteld van fiscale bijdragen en RSZ-bijdragen en bovendien geldt deze maatregel met terugwerkende kracht voor de inkomsten van 2017.

Snellere uitkering voor zieke zelfstandigen

Zelfstandigen die ziek worden en niet kunnen werken, hebben sinds 1 januari al na twee weken recht op een uitkering van hun ziekenfonds. Tot en met vorig jaar hadden zelfstandigen en meewerkende echtgenoten pas na één maand recht op zo'n uitkering. Na een zogenaamde carensperiode van twee weken heeft een zelfstandige voortaan recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Bijverdienen via een flexi-job

Een flexi-job is een nieuwe vorm van tewerkstelling die voordelig bijverdienen mogelijk maakt en die sinds 2015 in de horecasector bestaat. Sinds 1 januari 2018 zijn flexi-jobs ook toegestaan in de detailhandel of kleinhandel en gelden er soepele instapvoorwaarden voor gepensioneerden.

Volgende zaken komen daarvoor in aanmerking: supermarkten, slagers, bakkers, kledingzaken, buurtwinkels, kappers, schoonheidsspecialisten, enz. Kortom, alle zaken die als laatste schakel in het productieproces van fabrikant naar eindconsument gekend zijn.

Zowel mensen met een beroep als gepensioneerden komen in aanmerking voor een flexi-job. Daarbij moeten gepensioneerden geen hoofdactiviteit bewijzen terwijl wie nog niet op pensioen is, dat wel moet doen.

Het voordeel is dat de werknemer geen belastingen of sociale lasten op een flexi-job moet betalen. Het systeem werd oorspronkelijk ingevoerd om zwartwerk in de horeca weg te werken.

Gratis ongevallenverzekering voor Deliveroo-koeriers

De ongeveer 2.500 koeriers van Deliveroo in België kunnen zich sinds 1 januari inschrijven op een gratis bijkomende ongevallenverzekering. Die wordt samen met de Belgische start-up Qover aangeboden. De zelfstandige koeriers zullen door de verzekering gedekt zijn van bij hun eerste levering.

Gratis verzekering voor vrijwilligers in Vlaanderen

Sinds 1 januari kunnen organisaties in Vlaanderen een gratis verzekering afsluiten voor hun vrijwilligers. De verzekering komt in de plaats van de voormalige collectieve verzekeringen voor vrijwilligers die door de Provinciale Steunpunten Vrijwilligerswerk werden aangeboden. Tot eind vorig jaar zorgden de Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel ervoor dat kleinschalige, occasionele of tijdelijke vrijwilligersinitiatieven beroep konden doen op een gratis verzekeringspolis. Nu is dat voor alle Vlaamse vrijwilligersorganisaties mogelijk.

Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.

Maak een afspraak