Sparen Om Een Camper Te Kopen

juni 2024

Hoeveel moet je sparen voor een camper?

De vrijheid om te gaan waar je wil, de charme van het avontuur, de natuur van dichtbij beleven, en dat alles zonder elke dag je koffers te hoeven pakken. Het is geen wonder dat reizen met een camper voor veel mensen bovenaan de bucketlist staat. Maar wat kost zo’n avontuur precies? En hoeveel moet je sparen om die droom werkelijkheid te maken?

Reizen met een camper of mobilhome biedt een unieke vorm van vrijheid. Je kan je route aanpassen aan je wensen van het moment, stoppen waar je wil, en langer verblijven op plaatsen die je charmeren. Het is een andere manier van reizen voor wie houdt van flexibiliteit en avontuur, en toch een zeker comfort wil. Je hoeft niet telkens koffers uit te pakken als je aankomt op een nieuwe bestemming, want je 'huis' reist met je mee, compleet met je eigen spullen, van keukengerei tot beddengoed. Het is bovendien een manier van reizen die past bij elke leeftijd: van gezinnen met kinderen tot senioren die de wereld willen verkennen.

Kopen of huren?

Als je occasioneel met een camper wil reizen of als je eerst wil bekijken of deze manier van reizen jou bevalt, dan is huren duidelijk de betere keuze. Want aan een camper, mobilhome of caravan kopen hangt een stevig prijskaartje.

Maar ook als je fervente gebruiker bent – of dat wil worden – kan het interessant zijn om de afweging te maken of je nu wil huren of wil kopen:

  • Huren: je hoeft je geen zorgen te maken over de stalling, of over periodiek onderhoud. Je levert hem gewoon terug in nadat je hem niet meer nodig hebt, en de verhuurmaatschappij zorgt dat die in orde is en blijft. Een huurcamper komt ook vaak met uitrusting. Kookgerei, bijvoorbeeld, hoef je zelf niet te voorzien. De kostprijs kan op lange termijn hoger uitvallen dan wanneer je een camper zou kopen, maar je blijft wel bespaard van heel wat administratieve extra’s en bijhorende kosten.

  • Kopen: je bent zelf verantwoordelijk voor onder meer het onderhoud en verzekering, maar in ruil geniet je van een onvoorwaardelijke vrijheid. Je kan vertrekken wanneer je wil, en je kan hem volledig naar jouw hand zetten qua inrichting. Je kan ook nadenken of je je camper wil verhuren wanneer jij hem niet gebruikt, aan bijvoorbeeld kennissen of via een erkend platform. Zo verdien je wat aan jouw mobilhome en blijft hij in gebruik.

Hoeveel kost een mobilhome, campervan of caravan?

De kosten variëren sterk, afhankelijk van het type voertuig dat je kiest. Grofweg zijn er drie categorieën: de traditionele mobilhome (of camper), de compactere campervan en de caravan.

Campers

Campers zijn het meest luxueus en bieden volledige wooncomfort met faciliteiten zoals een keuken, badkamer, en slaapgelegenheid voor vier tot zes personen.

  • Een camper kopen. Afhankelijk van het model en de uitrusting betaal je voor een nieuwe camper doorgaans meer dan 65.000 euro, al kunnen de prijzen voor de meest luxueuze modellen oplopen tot boven de 200.000 euro.
  • Een camper huren. Afhankelijk van het model, kun je verwachten dat de huurprijs per week tussen de 800-1.000 euro (laagseizoen) en 1.500-1.900 euro (hoogseizoen) ligt voor een camper.

Campervans

Campervans zijn een populaire keuze voor de meer avontuurlijke reizigers en wie op zoek is naar een meer compacte en wendbare optie.

  • Een campervan kopen. De vanafprijs voor een nieuwe campervan cirkelt rond de 55.000 euro en kan tot boven de 120.000 euro uitstijgen.
  • Een campervan huren. Afhankelijk van het model bedraagt de huurprijs per week tussen de 500-700 euro (laagseizoen) en 1.000-1.200 euro (hoogseizoen).

Caravans

Caravans vereisen een trekhaak maar bieden veel van dezelfde voordelen als een camper, vaak tegen lagere kosten. Ook caravans vind je in allerhande uitvoeringen en comfortniveaus.

  • Een caravan kopen. Reken op een nieuwprijs vanaf 15.000 euro, die kan oplopen tot boven de 40.000 euro.
  • Een caravan huren. Voor een weekje huren, betaal je tussen 500-700 euro (laagseizoen) en 700-900 euro (hoogseizoen).

Bijkomende kosten

Buiten de huurprijs moet je rekening houden met de kosten voor brandstof, tolwegen, campingplaatsen, en eventuele extra's zoals het huren van fietsen of buitenmeubilair. Campingplaatsen variëren in prijs van 20 tot 50 euro per nacht, afhankelijk van de locatie en de voorzieningen. Een realistisch dagbudget, inclusief alle kosten, zou rond de 100 tot 150 euro kunnen liggen, afhankelijk van je reisstijl en bestemmingen.

Ben je van plan om te kopen? Dan zal je natuurlijk ook een spaarpotje moeten voorzien voor bovenstaande kosten, met uitzondering van huur van materiaal. Daarbovenop hou je best ook rekening met onderhoudskosten, om panne of defecten te voorkomen. En dan zijn er nog incidentele reparatiekosten.

Je kan ook overwegen om voor tweedehands te gaan. Tweedehandse modellen kunnen aanzienlijk goedkoper zijn dan nieuwe modellen en bieden vaak een goede balans tussen prijs en comfort. Let wel op de staat van het voertuig en hou rekening met eventuele reparatie- en onderhoudskosten. Een tweedehands mobilhome die onder zijn prijs verkocht wordt, kan misschien verborgen – en hoge – onderhoudskosten met zich meebrengen.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de kosten van materiaal zoals bedlinnen, buitenmeubilair en kookgerei. Dit zijn essentiële items die je reis comfortabeler maken, maar die snel kunnen optellen in termen van kosten. Voor buitenmeubilair, kan je verwachten ergens tussen de 150 en 500 euro uit te geven, afhankelijk van de kwaliteit en het merk. Voor kookgerei en ander keukenbenodigdheden kan de initiële investering ook variëren van 100 tot 300 euro. Afhankelijk van de grootte en kwaliteit kun je voor een set bedlinnen, inclusief lakens, kussenslopen en dekbedovertrekken, tussen de 50 en 150 euro uitgeven.

Vergeet ook andere vaste kosten niet zoals een autoverzekering en verkeersbelasting als je overweegt te kopen. Ook op een caravan betaal je verkeersbelasting. Voor een caravan met een maximaal totaalgewicht van minder dan 750 kg heb je geen bijkomende autoverzekering nodig. Al kan een verzekering wel nuttig zijn, want op het moment dat je caravan afgekoppeld is, is hij niet verzekerd. Stel dat je caravan door een onoplettendheid tegen een geparkeerde auto rolt ... In dat geval komt de caravanverzekering tussen.

Tot slot: niet iedereen kan zijn mobilhome thuis parkeren. Parkeren op een openbare parkeerplek mag bovendien niet altijd. Hou er rekening mee dat je misschien ook stallingskosten van een camper(van) of caravan moet betalen. Reken hiervoor op een kost van 50 à 100 euro per maand, afhankelijk van of de stalling overdekt en/of bewaakt is. Een overdekte stalling zal ook duurder zijn dan in openlucht. Stallen kan zowel bij particuliere verhuurders als in professioneel beheerde opslagruimtes.

Een overzicht:

Camper Camper­van Cara­van
Huur­prijs per week (laag­seizoen) 800 - 1.000 euro 500 - 700 euro 500 - 700 euro
Huur­prijs per week (hoog­seizoen) 1.500 - 1.900 euro 1.000 - 1.200 euro 700 - 900 euro
Aankoop­prijs 65.300 - 200.950 euro 55.300 - 120.950 euro 15.300 - 40.950 euro
Jaar­lijkse kosten bij aan­koop 2.500 - 4.000 euro 2.000 - 3.500 euro 500 - 1.700 euro
Brand­stof, tol, cam­pings (dag­budget) 100 - 150 euro 100 - 150 euro 100 - 150 euro

Louter ter indicatie. Jaarlijkse kosten omvatten onder meer verzekering, onderhoud, belastingen en stallingskosten. Aankoopprijs is inclusief eenmalige aankoop van onder andere keukengerei, bedlinnen en buitenmeubilair.

Sparen voor je camper(van) of caravan

Droom je van reizen met een mobilhome, camper of campervan? Om die droom zonder financiële zorgen waar te maken, is het cruciaal om een plan te volgen:

  • Leg je budget vast.
    Voordat je zelfs maar begint met sparen, moet je weten hoeveel je project gaat kosten. Ga je huren of kopen? Als je koopt, hou rekening met de aankoopprijs van de camper(van) of caravan, plus de geschatte kosten voor verzekering, onderhoud, stallingskosten, en het bedrag dat je aan reizen wil besteden. Een grondige marktverkenning helpt je een realistisch budget vast te stellen. Vergeet niet een buffer in te bouwen voor onvoorziene uitgaven.

  • Bepaal hoeveel je maandelijks kan/wil missen.
    Op basis van je totale budget en wat je al aan spaargeld hebt opgebouwd, bereken je hoeveel spaargeld je maandelijks opzij moet zetten om je doel te bereiken. Daarbij kan je vanuit twee pistes vertrekken. Ofwel leg je eerst vast wanneer je het volledige bedrag bij elkaar wil hebben. Die datum bepaalt vervolgens hoeveel je elke maand opzij moet zetten om je doel te bereiken. Ofwel kijk je hoeveel je maandelijks kunt sparen. Dit bepaalt dan hoe lang het zal duren voordat je genoeg hebt gespaard. Wordt het een meerjarenplan? Hou dan rekening met eventuele inflatie en hogere kosten: wat extra marge opbouwen kan in ieder geval geen kwaad.

  • Open een aparte spaarrekening.
    Zo scheid je je spaargeld van je dagelijkse uitgaven en heb je altijd een duidelijk beeld van je vooruitgang. Om je spaargeld maximaal te laten groeien, is het slim om een spaarrekening te kiezen die een aantrekkelijke rente biedt. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de termijn waarop je jouw camper, mobilhome of caravan wilt aanschaffen. Zo zorg je ervoor dat je keuze het meeste rendement oplevert binnen de tijd die je voor ogen hebt. Om die vergelijking makkelijker te maken, heeft Wikifin een spaarsimulator ontwikkeld, waarmee je alle gereglementeerde spaarrekeningen op de Belgische markt kan vergelijken. Niet-gereglementeerde spaarrekeningen, zoals een termijnrekening of bijvoorbeeld de NIBC Flex spaarrekening, zijn niet in de vergelijkingstool opgenomen.

  • Automatiseer je bijdragen.
    Door een automatische overschrijving in te stellen van je lopende rekening naar je spaarrekening, spaar je consistent zonder erover na te denken. Stel deze overschrijving in net nadat je je salaris ontvangen hebt, zodat sparen prioriteit krijgt én je sneller kan starten met het opbouwen van rente.

  • Hou je voortgang in de gaten.
    Check regelmatig hoeveel spaargeld al op je spaarrekening staat om je voortgang te zien. Dit motiveert niet alleen, maar helpt je ook bijsturen indien nodig.

  • Wees flexibel.
    Wees bereid om je plan aan te passen als je financiële situatie verandert. Je kan bijvoorbeeld wat extra sparen als er een extraatje op je rekening verschijnt (een dertiende maand, je vakantiegeld, …), en wat minder als je grote uitgaven verwacht (bijvoorbeeld september voor ouders met schoolgaande jeugd). Zo blijft je plan haalbaar, en vooral ook leefbaar.
Lightbulb

Overweeg je te kopen? De prijzen van zowel nieuwe als tweedehands modellen kunnen in de wintermaanden vaak lager zijn dan in de zomermaanden. Dit komt doordat veel mensen hun vrije tijd in de zomer doorbrengen en de interesse van kopers in deze periode hoger is. Lijkt dat jou een plan? Vergeet dan niet op tijd een spaarpotje opzij te zetten.