Een lege accu, lekke band of autosleutels zoekgeraakt? Het overkomt iedereen wel eens. Maar loont het eigenlijk wel de moeite om pechverhelping te nemen, zeker als je een nieuwe auto hebt? En bestaan er alternatieven voor de klassieke jaarlijkse abonnementen?
Een autoverzekering is één van de weinige verzekeringen die in ons land verplicht is. Zo'n verzekering zal in jouw plaats de materiële en lichamelijke schade aan anderen betalen als je in fout bent bij een ongeval. Een verzekering voor pechverhelping is echter niet verplicht.
Je zal echter ooit wel eens een beroep moeten doen op een pechverhelper, tenzij je heel veel geluk hebt. Ter illustratie: Touring rukte in 2019 381.000 keer uit voor pech, en 295.000 keer in 2020. De kans dat je vroeg of laat ook eens aan de beurt bent, is dus reëel.
Pechverhelping dekt meer dan een auto aan de praat krijgen of een lekke band repareren. Je pechverhelper zal je ook bijstaan als je wagen betrokken is bij een ongeval, als je auto is gestolen of door een vandaal is toegetakeld zodat hij niet meer start. Ook als je zelf bepaalde problemen hebt veroorzaakt (sleutels kwijt, verkeerde brandstof getankt, …) kan je rekenen op pechverhelping.
Pechverhelping kiezen voor een nieuwe wagen: dat klinkt op het eerste gezicht als weggesmeten geld. Enerzijds geniet je van een garantie (overigens ook op tweedehandswagens die je niet bij een particulier koopt) en anderzijds zou de kans klein moeten zijn dat je om de haverklap op de pechstrook staat.
Alleen, met een nieuwe auto kan je ook pech hebben: een lekke band, diesel tanken in plaats van benzine, uzelf buiten sluiten, een lege accu, diefstal, sleutels kwijt, een ongeval, enzovoort.
De leeftijd van je wagen kan dus een factor zijn om al of niet pechverhelping te nemen, maar is dus niet de enige.
Wie de beste service biedt voor de meest interessante prijs? Dat antwoord zal voor iedereen anders zijn. Veel hangt af van je persoonlijke situatie:
Heb je een nieuwe wagen, doe je weinig kilometers, kan je ook gewoon met de fiets naar het werk mocht de auto in panne staan, ben je een heel voorzichtige chauffeur en rijdt je zelden in het buitenland? Dan ben je wellicht beter af zonder een vast abonnement voor pechverhelping.
Heeft je wagen 250.000 kilometer op de teller, biedt de fiets of het openbaar vervoer geen alternatief en wordt het een chaos thuis als de gezinsauto plots zou wegvallen? Dan ben je op langere termijn wellicht beter af met een vaste polis.
(prijzen geraadpleegd op 10 oktober 2021)
Mobly
Je downloadt de app en registreert zich gratis. Als je pechverhelping in België nodig hebt, kies je de mogelijkheden in de app: zoals platte batterij (79 euro), lekke band (79 euro), takeldienst (105 euro), enzovoort. Bijstand wordt beloofd binnen de 40 minuten. Wens je pechverhelping in Europa, dan betaal je 2,5 euro per dag (alleen voor de periode dat je bijstand wenst).
Charlie24
Je downloadt de app en registreert zich gratis. Als je pechverhelping in België nodig hebt, kies je in de app tussen een van de opties: startproblemen, lekke band, takeldienst, auto lostrekken, enzovoort. Eenmaal je je adres ingeeft, wordt de prijs en aankomsttijd berekent. Een simulatie voor autopech in centrum Gent kwam uit op een prijs van 104 euro voor een platte batterij, 109 euro voor een lekke band en 114 euro om te takelen naar de dichtstbijzijnde garage.
Corona Direct
Bij deze aanbieder betaal je ook per interventie, zonder een contract of abonnement. Je kan een van de zes opties kiezen: lege accu (vanaf 85 euro), lekke band (vanaf 85 euro), takeldienst (vanaf 95 euro), zonder brandstof (vanaf 95 euro), buitengesloten (vanaf 95 euro) en ongeval (vanaf 115 euro). Als je een autoverzekering hebt bij deze aanbieder krijg je 10 euro korting op elke interventie.
TotalEnergies
Je vraagt een gratis clubkaart aan in een TotalEnergies tankstation en registreert deze. Je dient minimaal 25 liter brandstof te tanken. Eén zo’n tankbeurt is dan goed voor drie weken pechverhelping in België en 35 Europese landen. Naast pechverhelping is ook het slepen inbegrepen en een eventuele vervangwagen gedurende 24 uur. De dienstverlening in België wordt geregeld door Touring.
Touring
Je betaalt een jaarlijkse vergoeding, afhankelijk van de gewenste service. Als je alleen met de wagen rijdt, enkel in België bijstand wil en geen opties of vervangwagen kiest, dan betaal je voor de basisformule 60 euro. Rijdt je met het hele gezin, wil je in heel Europa bijstand, een uitgebreide takelservice over langere afstanden en een vervangwagen, dan betaal je 186 euro per jaar. Er is ook een formule die België en een zone tot 100 km in het buitenland dekt (149 euro per jaar, inclusief vervangwagen).
VAB
Je betaalt een jaarlijkse vergoeding, afhankelijk van de gewenst service. Voor pechbijstand in de Benelux betaal je 131 euro per jaar (zonder vervangwagen) of 191 euro per jaar (met vervangwagen). Als alternatief kan je ook een pakket kiezen met pechbijstand in heel Europa en medische bijstand wereldwijd (230 euro of 316 euro met vervangwagen).
Europ Assistance
Bij deze aanbieder kies je voor een jaarlijkse formule. Voor de goedkoopste formule (enkel dekking in België, zonder vervangwagen, alle inzittenden gedekt) betaal je een vanafprijs van 115 euro. De goedkoopste formule met dekking in heel Europa kost 135 euro.
Allianz Assistance
Deze aanbieder heeft een vanafprijs van 49,95 euro (enkel dekking in België, zonder vervangwagen); of vanaf 74,95 euro per jaar met vervangwagen. Dekking in Europa met een vervangwagen kan vanaf 99,95 euro per jaar.
Voordat je een keuze maakt, doe je er uiteraard goed aan om de kleine lettertjes, voorwaarden en online reviews te lezen. Sommige aanbieders beperken bijvoorbeeld het aantal interventies per jaar, bij anderen zijn ze ongelimiteerd. Sommige aanbieders beperken het slepen tot de dichtstbijzijnde garage, terwijl anderen ook op lange afstand slepen.
Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.
Maak een afspraak