Met ‘dank’ aan de lockdowns is de tuin voor heel wat Belgen een volwaardig deel van hun woonbeleving geworden. En verdient de tuin best wel een make-over. Maar wat kost een nieuwe tuin nu ongeveer? En welke kosten worden soms over het hoofd gezien? Tuinarchitect Tania en tuinaannemer Kris brengen raad ...
Een tuin aanleggen kost evenveel als een auto. Maar net als bij auto’s zijn er tuinen en ‘Tuinen’. Wat je uiteindelijk krijgt, hangt af van je budget. “Voor een stadstuintje dat een zakdoek groot is en vooral uit graspartijen bestaat, zal het budget er helemaal anders uitzien dan een tuin van drie hectare met een zwemvijver en wellnessgebouw”, vertelt tuinaannemer Kris Degroote van Tuinen Pattyn. “Net als bij een auto kan je een nieuwe tuin zo basic of zo extravagant maken als je wil. Het uiteindelijke prijskaartje kan dan ook met enkele nullen verschillen.”
Voor een ‘doorsnee’ tuin met een ‘gemiddelde’ oppervlakte (400-500 vierkante meter) reken je volgens Kris best op een budget van minimum 25.000 euro. “Voor die prijs heb je meestal een eenvoudige oprit, een basic voor- en achtertuin, een terrasje en een haag. Een luxueuzere, grotere tuin met een zwemvijver en tuinhuis gaat snel naar de 75.000 tot 100.000 euro. Ga je voor een ruime tuin die uitgetekend wordt door een gerenommeerde tuinarchitect met zwembad, poolhouse en exclusieve beplanting, dan ga je al snel richting 200.000 euro en meer”, stipt Kris aan.
Vaak schrikken mensen van die relatief ‘hoge’ bedragen. “Er bestaan immers geen catalogen met vaste prijstabellen voor de creatie van een tuin. Soms is de verlanglijst groter dan het budget, en moeten we klanten met de voeten op de grond zetten”, glimlacht Tania Schroeyers, landschaps- en tuinarchitecte bij Tai’s Creative. “Om te beginnen komt er bij een tuin meer kijken dan wat je alleen maar aan ziet, zoals de opmaak van een tuinplandossier, eventueel aangevuld met het opstellen van een omgevingsvergunningsaanvraag. Dat kost ook geld.”
“Daarnaast betaal je voor de expertise”, vervolgt Tania. “Mensen vergeten bijvoorbeeld vaak dat er voor tuinen ook stedenbouwkundige voorschriften gelden: niet alleen voor een terras of wandelpad, maar ook voor bepaalde aanplantingen, en zelfs voor een gemetselde barbecue en reliëfwijziging. Als je geen problemen wil riskeren (met buren, stedenbouw of bij een verkoop), dan laat je je best bijstaan door iemand met kennis van zaken. En die expertise is natuurlijk niet gratis.”
Tot slot zijn er ook essentiële kosten die niet meteen aan de oppervlakte zichtbaar zijn: bodembewerking en bemesting, irrigatie, riolering, de aanleg van nutsvoorzieningen voor een waterpartij of zwemvijver, enzovoort.
Geen tuin zonder plan. Voordat je planten, tegels of een tuinhuisje kiest, heb je een ontwerp nodig. Heb je een krap budget en ga je voor een kleine, simpele tuin, dan kan je dat eventueel zelf uittekenen. Maar je kan je tuinontwerp ook overlaten aan een tuinarchitect. Hij of zij heeft de expertise en de creativiteit om je wensen beter vorm te geven.
Een tuinarchitect kan je ook behoeden voor allerhande problemen: onderhoud (dat onderschat wordt), toegankelijkheid, stedenbouwkundige voorschriften, noem maar op. Vergelijk het met een huis: je kan wel een metser vragen om een huis te bouwen, maar zonder plan is de kans groot dat het resultaat niet is wat je in gedachten had. Datzelfde geldt voor een tuin.
Reken voor een kwalitatief tuinontwerp voor een doorsnee tuin op minimum 1.500 euro. Gemiddeld reserveer je best ongeveer 20% van je budget voor de tuinaanleg voor de diensten (opstellen, coördineren en opvolgen) van een tuinarchitect. Afhankelijk van onder meer de naam en faam van de tuinarchitect, kan dat percentage hoger of lager liggen.
Verhardingen (oprit, terras, paden, …) en constructies (overkappingen, tuinhuis, poolhouse, zwembad, technische ruimtes, …) slorpen doorgaans ongeveer 60-70% tot 85% van het totale budget op.
Het eigenlijke groen is dikwijls de kleinste kostenpost, met ongeveer 10-20% van het budget. Dat kan zelfs nog lager zijn, tot 5%.
Het geldende btw-tarief in de tuinaanleg bedraagt in regel 21%. Plantgoed kan dan weer geleverd worden aan 6% btw. Bepaalde werken aan een woning ouder dan 10 jaar kunnen eveneens aan 6% btw. Dit is echter niet altijd even duidelijk bepaald. Een oprit wordt over het algemeen aanvaard, een zwembad in de tuin dan weer niet.
Begin alvast met stap 1: leg je spaarpotje al aan op je spaarrekening bij NIBC.
Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.
Maak een afspraak