lombardkrediet.jpg

april 2022

Het lombardkrediet in 9 vragen en antwoorden

Vastgoed op het oog of een ander project dat je wil financieren? Dan kan een lombardkrediet te overwegen zijn als je een beleggingsportefeuille hebt. Zo’n lening kan goedkoper zijn dan een klassieke (hypothecaire) lening, maar komt ook met beperkingen en risico’s. De voor- en nadelen op een rij.

Wat is een lombardkrediet?

Als je bij een bank leent, dan wil de bank garanties dat je het ontleende bedrag zal terugbetalen, samen met de interesten. Zeker bij hogere bedragen zal de bank daarom een onderpand vragen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een hypothecaire lening, waarbij de woning als onderpand dient. Bij wanbetaling kan de bank dan als laatste redmiddel de woning verkopen om de lening te vereffenen. Ook voor andere leningen kan de bank een onderpand vragen.

Een lombardkrediet is net als een hypothecaire lening een lening met een onderpand. Bij een lombardkrediet geef je echter geen woning of een dure wagen als onderpand, maar wel beleggingen zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of tak 23-levensverzekeringen.

Hoewel je jouw beleggingsportefeuille in onderpand geeft, blijft ze jouw eigendom. Je hoeft je beleggingen dus niet te verkopen. Maar als blijkt dat je de lening niet kan terugbetalen, dan kan de bank wel (een deel van) je beleggingsportefeuille gebruiken om het saldo te vereffenen.

Een lombardkrediet wordt ook wel een investment loan of alternatieve lening genoemd. De Italiaanse regio Lombardije is de bakermat van de banken, vandaar lombardkrediet.

Waarvoor kan je een lombardkrediet aanvragen?

Vaak wordt het gebruikt om vastgoed te financieren, maar mits goedkeuring van de bank kan het ook voor andere doeleinden: de aankoop van een oldtimer, sportvliegtuig, kunstwerk, de renovatie van een woning, een overbruggingskrediet, de betaling van successierechten, …

Een lombardkrediet kan ook een oplossing bieden als je buitenlands vastgoed aankoopt en dat in België wil financieren. Belgische banken staan immers niet te springen om een hypotheek op buitenlands vastgoed te nemen. En als Belg een hypothecaire lening nemen in het buitenland is meestal ook een uitdaging.

Waarom een lombardkrediet?

Op het eerste gezicht is een lombardkrediet een vreemde oplossing. Stel dat je een tweede woning of een dure oldtimer wil kopen en je beschikt over een beleggingsportefeuille. Dan kan je toch gewoon je beleggingen verkopen en met die opbrengst de tweede woning of oldtimer financieren? Dat klopt: alleen mis je dan het potentiële rendement van je beleggingsportefeuille en de mogelijke inkomsten uit je beleggingen, zoals de dividenden.

Stel dat je beleggingsportefeuille gemiddeld 5% per jaar opbrengt en je een lombardkrediet kan afsluiten met een vaste rentevoet van 1,5%? Dan kan het interessanter zijn om te lenen, in plaats van je beleggingen te verkopen. In de meeste gevallen zal je voor een investment loan een lagere rentevoet betalen dan een hypothecaire lening en een persoonlijke lening.

Moet je naar de notaris voor een lombardkrediet?

Als je vastgoed wil kopen, kan een lombardkrediet je verschillende kosten besparen. In tegenstelling tot een hypothecair krediet hoef je voor een lombardkrediet niet langs de notaris (uiteraard wel voor de aankoopakte). Er wordt immers geen hypothecaire inschrijving gedaan op de woning, want je beleggingen dienen als onderpand en niet het vastgoed.

Daarnaast dien je geen schuldsaldoverzekering af te sluiten en ontsnap je aan bepaalde verplichtingen die banken meestal opleggen als je een hypothecair krediet aangaat (brandverzekering en verplicht storten van inkomen).

Ook als je geen vastgoed wil financieren met een lombardkrediet, maar bijvoorbeeld een sportwagen, dan hoef je niet naar de notaris.

Hoeveel kan je lenen?

Stel dat je een beleggingsportefeuille heeft van 100.000 euro, dan betekent dit niet dat je 100.000 euro zal kunnen lenen met een investment loan. De bank zal eerst de kwaliteit van je beleggingen analyseren. Bestaat je portefeuille uit kwaliteitsvolle, defensieve obligaties die weinig schommelen? Dan zal je een hoger bedrag kunnen lenen dan wanneer je portefeuille uit risicovolle aandelen bestaat. De bank zal ook een bepaalde marge inbouwen, voor het geval je beleggingen sterk in waarde zouden zakken.

Als vuistregel kan je stellen dat de waarde op ongeveer 60% ligt voor aandelen en 70% voor obligaties. Bij beleggingsfondsen worden de risico's meer gespreid. Zij krijgen dan doorgaans ook een hogere ontleningswaarde dan individuele aandelen of obligaties.

Hoe verlopen de aflossingen?

Een lombardkrediet wordt op maat gemaakt. Een vaste rente en een looptijd die beperkt is tot tien jaar is daarbij de norm, maar afwijkingen zijn mogelijk. Net als bij een klassieke hypothecaire lening heb je meestal de keuze uit verschillende formules om af te lossen. Zoals vaste maandelijkse aflossingen of een lening waarbij je maandelijks enkel de interesten betaalt en op het einde het volledige geleende kapitaal (bulletkrediet).

Stel dat de waarde van je beleggingen fors zakt?

Stel: je hebt een beleggingsportefeuille van 100.000 euro, en de bank kende je een investment loan van 70.000 euro toe. Door een crash op de beurs, daalt de waarde van je beleggingen tot 60.000 euro. In dat zal de bank je om extra onderpand (10.000 euro) vragen om het risico af te dekken, bijvoorbeeld in geld of in bijkomende beleggingen. Vermits banken doorgaans een ruime marge incalculeren (waarbij rekening gehouden wordt met bijvoorbeeld een beurscrash), is de kans relatief beperkt dat dit effectief gebeurt. Maar het kan dus wel.

Wat als je jouw beleggingsportefeuille wil aanpassen tijdens de looptijd van het lombardkrediet?

Je ontdekte een nieuwe beleggingsopportuniteit, of je wil bepaalde beleggingen kopen of verkopen? Dat kan. Het blijft immers jouw beleggingsportefeuille. Aanpassingen dienen wel in samenspraak en na goedkeuring van de bank te gebeuren. Stel dat je al jouw weinig risicovolle obligaties verkoopt, en het geld wil herbeleggen in risicovolle aandelen. Dan zal de bank om extra onderpand vragen.

Wat zijn de nadelen van een investment loan?

Ten eerste is er de instapdrempel: je dient al over een relatief stevige beleggingsportefeuille te beschikken. Is je portefeuille minder dan 100.000 euro waard, dan is de kans groot dat de bank zal passen. Bovendien kan je niet zomaar een lombardkrediet afsluiten voor een kleine lening. De drempel van het te ontlenen bedrag ligt veelal tussen 50.000 en 100.000 euro. Net als bij een andere lening zal de bank ook dossierkosten aanrekenen (reken doorgaans op een paar honderd euro), al kan je daarover steeds proberen te onderhandelen.

Ten tweede: ook al blijf je eigenaar van je beleggingsportefeuille, als je een deel van je beleggingen wil verkopen moet je dat eerst aftoetsen bij je bank. Je geniet dus geen volledige flexibiliteit meer om te doen met je beleggingen wat je wil.

Tot slot: tijdens de looptijd van je lening, heb je uiteraard geen zekerheid over het rendement van je beleggingen. Dat kan je in een moeilijke spreidstand brengen als je bijvoorbeeld voor een bulletkrediet koos en de beleggingen wil verzilveren om het geleende kapitaal in één keer af te lossen. Stel dat de beurs net gecrasht is, dan zal je jouw beleggingen wellicht niet willen verkopen, maar liever wachten op herstel. Zorg er dus steeds voor dat je het krediet eventueel kan verlengen.

 

Let op, geld lenen kost ook geld.