De vergelijkende studie van de Oeso bevestigt dat de Belgen graag vaak én veel sparen. Zo deden liefst drie kwart van onze landgenoten een overschrijving naar hun spaarboekje in de voorbije twaalf maanden. Dit tegen een gemiddelde van 59% in de dertig landen die deelnamen aan de studie.
Daarmee behoort België tot de top van de actieve spaarlanden. Eind augustus stond er meer dan 265 miljard euro op onze spaarboekjes. Maar België heeft de eerste podiumplaats niet te pakken. De nr 1 onder de spaarders… is Thailand (86% spaarders).
Uit de studie blijkt ook dat slechts 6% van onze landgenoten geld moet lenen om de eindjes aan elkaar te knopen. Hierin is België de beste van de klas. Gemiddeld moet 20% van de mensen uit de deelnemende landen lenen om rond te komen. Maar dat betekent niet dat we helemaal zonder zorgen zijn: één Belg op vier zegt dat hun inkomen niet altijd voldoende is om de uitgaven te dekken. Het gemiddelde bedraagt hier 34%.
Wat leren we nog uit de studie van de Oeso? Dat minder dan de helft van de mensen (49%) lange termijnplannen maakt voor hun financiën. Maar ook hier scoren onze landgenoten met 62% vrij goed (gemiddeld 56%). Onze kennis van financiën zit met 60% op quasi hetzelfde niveau. Opvallend hier is wel het verschil tussen man en vrouw. Belgische mannen scoren met 68% stukken beter dan vrouwen die 52% halen. Een inhaalbeweging is dus meer dan welkom. En dat geldt voor iedereen stelt de Oeso: werken aan een financieel bewustzijn gebeurt best vanaf jonge leeftijd.
Conclusie van de studie? De Belg spaart graag en moet weinig lenen om rond te komen. Hij plant relatief goed zijn financiën maar zou wat meer financiële kennis kunnen gebruiken.
Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.
Maak een afspraak