crowdfunding-een-fiscaal-interessante-investering.jpg

juni 2017

Crowdfunding, een fiscaal interessante investering

Droom je ervan om een bepaald project op te starten, maar heb je nog niet voldoende gespaard? Dan is crowdfunding misschien iets voor jou. Zeker nu de fiscale voordelen voor de investeerder reëel zijn. We geven je bovendien tips hoe je het beste van start kunt gaan.

Crowdfunding biedt je de kans om een project te laten financieren door het publiek (‘crowd’ in het Engels). Dat is mogelijk voor zo goed als elk project via gespecialiseerde online platformen. Crowdfunding in België is trouwens geen marginaal verschijnsel meer. Het crowdfunding adviesbureau Douw&Koren zette een aantal interessante cijfers voor 2016 op een rijtje:

  • Er werd voor 29,9 miljoen euro opgehaald in ons land, dat is bijna een verdriedubbeling in vergelijking met 2015.
  • Het aantal campagnes steeg fors: van 423 naar 1.194.
  • Het gemiddelde opgehaalde bedrag per project: 25.000 euro.

De stijging van het aantal crowdfunding-intitiatieven in België is spectaculair, toch scoort ons land nog veel lager dan de Engelstalige landen of onze buur Nederland, waar in 2016 zo’n 170 miljoen euro werd opgehaald. Er zijn een aantal initiatieven opgestart die het vertrouwen in deze alternatieve financieringsvorm moeten versterken.

Crowdfundinsgplatformen worden erkend

Sinds 1 februari moeten platformen voor crowdfunding een vergunning hebben van de FSMA (de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten), om het vertrouwen in deze alternatieve financieringsvorm een boost te geven. Een lijst van deze platformen die tot op vandaag erkend zijn staat op de website van de FSMA.

De nieuwe fiscale voordelen van crowdfunding

Ander goed nieuws is dat er nu eindelijk fiscale voordelen zijn voor wie investeert of een lening verstrekt aan een crowdfundingproject via een platform erkend door de FSMA. 

Tax Shelter

Zo kunnen particulieren genieten van een belastingvermindering van 30% of 45% als zij rechtstreeks investeren in het kapitaal van startende vennootschappen (de zogenaamde taxshelter). Een vennootschap kan zo maximaal € 250.000 ophalen.

Credit crowdfunding

Ook is er sinds februari dit jaar een vrijstelling van roerende voorheffing op interesten van leningen (credit crowdfunding). Een kredietgever die een lening aangaat om een crowdfundingproject van een startende onderneming te financieren via een erkend crowdfundingproject, zal kunnen genieten van een vrijstelling van roerende voorheffing op de interesten van de lening.

Vier stappen om een campagne op te zetten

Je wil graag met een crowdfundingcampagne van start gaan? Dit zijn de vier belangrijkste stappen:

1. Kies een crowdfundingplatform

Er zijn een twintigtal spelers op de Belgische markt, elk met een eigen visie en regels. Sommigen zijn gespecialiseerd in start-ups (Look&Fin, MyMicroInvest), anderen zijn eerder gericht op cultuur, liefdadigheid enzovoort. Informeer je en kies naargelang jouw project en ambitie.

2. Bereid je dossier voor

Het is belangrijk om een project tot in de puntjes voor te bereiden. Hoe beter je jouw project beschrijft, hoe makkelijker het is voor investeerders om voor je project te kiezen. Denk ook na over je financieel streefdoel en formuleer haalbare doelstellingen en deadlines. Sommige crowdfundingplatformen werken met een selectiecriteria. Bekijk vooraf wat nodig is om toegelaten te worden tot het platform, en werk naar deze eisen toe.

3. Promoot je project

Zorg dat iedereen er vanaf weet. Informeer al je vrienden en collega’s en maak gebruik van de sociale media. Probeer ook de lokale pers warm te maken. Sommige crowdfundingplatformen zetten soms hun eigen kanalen in promotie te maken voor de lopende acties.

4. Beloon je investeerders

Als dank voor hun steun, voorzie een beloning voor je investeerders. Dat kan gaan van een simpel hebbedingetje tot een rendement op de investering als je een start-up lanceert. Je hebt echter niet altijd keuze om een niet-financiële beloning weg te geven. Dat hangt af of het crowdfundingplatform via een bepaald verdienmodel werkt.

Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.

Maak een afspraak