beter-budgetteren.png

april 2020

Beter budgetteren? 6 tips om meteen aan de slag te gaan

Nu we met zijn allen noodgedwongen thuis zitten, gaan we plots massaal meer bewegen en sporten. Het lijkt alsof onze goede voornemens van begin dit jaar een tweede kans krijgen. Maar hoe zit het ondertussen met die goede voornemens voor je geld? Geen paniek, want je hebt nog alle tijd om met onze 6 haalbare voornemens én tips (alsnog) beter te budgetteren in 2020.

Denk achterstevoren

Veel mensen stellen een budget op met het doel om geld te sparen. Ze brengen hun uitgaven in kaart, en al het geld dat eventueel maandelijks overblijft gaat naar de spaarrekening.

Een betere aanpak is echter om het tegenovergestelde te doen. Leg eerst vast hoeveel je elke maand wil sparen (bijvoorbeeld 10, 20 of 30% van je inkomsten) en maak een budget op basis van wat overblijft (bijvoorbeeld 90, 80 of 70% van je inkomsten). Op die manier dwing je jezelf om doordacht om te gaan met je budget én kan je tegelijk een vast maandelijks bedrag sparen

Budgetteren ≠ raden

Een van de redenen waarom budgetteren niet altijd werkt, is wanneer er naar verschillende uitgaven wordt gegist in plaats van te vertrouwen op de harde cijfers. Geen nood: tenzij je elke maand grote sommen cash afhaalt en die gebruikt om je aankopen te betalen, is de kans groot dat je uitgaven ergens worden geregistreerd en je deze dus gedetailleerd in kaart kan brengen.

Wekelijks even door je uitgaven scrollen en ze oplijsten kan je een veel beter inzicht in je uitgaven geven. Een huishoudboekje kan hierbij een hulpmiddel zijn. Daarin noteer je in verschillende categorieën (kledij, auto, sport, supermarkt, reizen …) je uitgaven. In een Excel-sheet kan het ook natuurlijk, of met een (gratis) budget-app.

Vergeet die eenmalige uitgaven niet

Je stroomfactuur, telefoonrekening en huurkosten/hypotheekaflossing? Die terugkerende maandelijkse uitgaven vergeet je vast niet in je budget op te nemen. Maar jaarlijks onderhoud van de wagen, verzekeringspremies, bijstand voor autopech, provinciebelasting, jaarlijkse lidmaatschappen, verjaardagscadeaus, licenties voor software … Als je die kosten over het hoofd ziet en er geen geld voor opzij zet, kan zo’n ‘onverwachte’ kost wrang smaken. Start je met budgetteren, kijk dan ook grondig naar je eenmalige uitgaven van het afgelopen jaar en calculeer die in je budget in.

Wees realistisch

Als we starten met budgetteren, leggen we de lat vaak hoog: schrappen, al die onnodige uitgaven! Het idee is in theorie bewonderenswaardig, maar moeilijk vol te houden in de praktijk. Budgetteren moet je bovendien helpen om slim én bewust met je geld om te gaan, zowel voor inkomsten als uitgaven. Blijf jezelf daarom wel belonen met extraatjes of andere dingen waar je van geniet.

Als je toch je uitgaven wil terugdraaien, engageer je jezelf beter om op een paar kosten te besparen, maar tegelijk het grootste deel van je bestedingspatroon in stand te houden. Als je bijvoorbeeld merkt dat je elke ochtend een meeneemkoffie koopt en 3 keer per week een afhaalmaaltijd, dan is het wellicht een beter idee om naar 4 koffies en 2 take-away maaltijden te gaan dan de uitgave volledig te schrappen. Het heeft niet alleen meer kans op slagen, het heeft ook veel minder impact op je welbevinden.

Denk in doelen

Een spaarreserve hebben voor onverwachte momenten, daar is iedereen het over eens dat dat geen slechte zaak is.

Leg ook een spaarpot aan voor concrete doelen, klein of groot: voor hobby’s, gezinsactiviteiten, boeken, de garderobe, een loungeset voor buiten, een nieuwe badkamer of misschien zelfs een wereldreis … Door op voorhand na te denken waaraan je je geld graag wil uitgeven en hoeveel je daar per maand voor opzij wil zetten, kan je zonder zorgen dat geld voor dat doel gebruiken op het moment dat het je uitkomt. Je hoeft dus ook geen twee keer meer na te denken als je in de winkel of online iets ziet dat je graag wil kopen.

Tip: gooi niet alles op één hoop, maar maak als het kan zoveel mogelijk verschillende potjes aan. Zo houd je het overzichtelijk en weet je perfect hoe het met ieder spaardoel is gesteld. 

Hou het leuk

Taartdiagrammen over bestedingspatronen of staafdiagrammen met de stand van de spaarrekening? Niet iedereen raakt er opgewonden van. Voldoening en plezier uit budgetteren halen, kan je echter ook met een ‘twist’ doen.

Zoals met de enveloppetechniek. Hierbij leg je een wekelijkse bestedingslimiet vast en verdeel je dat bedrag tussen 7 enveloppen: voor elke dag 1. Als je meer wil uitgeven op een bepaalde dag, dan moet je geld van andere dagen sparen om de uitgave te dekken. Je kan cash geld verdelen in enveloppen, maar je kan ook voor een digitale variant gaan en wekelijks een bepaald tegoed op een zichtrekening plaatsen waarop je niet in het rood kan gaan. Denk ook aan tip 2: als je met de kaart betaalt, heb je altijd een bewijs van je uitgaven.

Een andere methode is om een grote poster te maken waarop je bijvoorbeeld 3 financiële doelstellingen schrijft. Met lijm, een schaar en allerhande ‘werkmateriaal’ (een foto van je kind(eren), een takje uit je tuin die je al lang wil laten heraanleggen …) vrolijk je het geheel op. De poster hang je vervolgens op een zichtbare plaats in de keuken of woonkamer. En een extra tip: maak een foto van de poster en stel de foto in als bureaublad of als startscherm op je smartphone. Leuk om weten: de Amerikaanse professor Brad Klontz voerde deze test uit in een wetenschappelijke setting. Hij stelde vast dat mensen die deze methode volgden 73% meer begonnen te sparen. Dus, knutselen maar!

Slimmer budgetteren staat synoniem met makkelijker sparen. En makkelijker sparen? Dat begint met een beter rendement. Ontdek de spaaroplossing die het best bij je past.

Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.

Maak een afspraak