10-leuke-manieren-om-ecocheques-te-gebruiken.jpg

oktober 2023

20 leuke manieren om ecocheques te gebruiken

Met ecocheques kan je meer kopen dan herlaadbare batterijen of ledlampen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een weekendje weg, kleding, eten en drinken, verzorgingsproducten of een nieuw vervoersmiddel? 20 ideeën om je ecocheques aan te besteden.

Eerst even dit: Niet elke handelaar is verplicht om ecocheques te aanvaarden. Check bij je uitgever van ecocheques (Edenred, Monnize of Sodexo) welke handelaars jouw ecocheques aanvaarden.

Een citytrip naar Londen, Parijs of Amsterdam

Camden, Montmartre of liever de Amsterdamse grachten? Je ecocheques kan je gebruiken voor Eurostar- of Thalystickets. Rechtstreeks bij hen lukt niet, maar via een touroperator zoals TUI kan het wel.

Liever in eigen land logeren? Met je ecocheques kan je evengoed treintickets en meerrittenkaarten kopen voor reizen binnen België. Betalen met ecocheques doe je aan een van de NMBS-loketten.

Verzorgingsproducten met een groen kantje

Shampoo, tandpasta, dagcrème, haarstylingsproduct of deodorant nodig? Cosmetische producten met het EU-ecolabel, Ecogarantie-label of Cosmebio-label kan je ook met ecocheques kopen. De producten bevatten biologisch afbreekbare ingrediënten, en hebben veelal een makkelijk recycleerbare verpakking.

Eigen groenten en fruit uit je (volks)tuin

Niets smaakt beter dan groenten en fruit die je zelf kweekt. Met ecocheques kan je bijvoorbeeld perenbomen, tomatenplanten of biologisch zaad kopen. Maar ook hulpmiddelen die je moestuin tot een succes helpen maken, schaf je met ecocheques aan. Denk aan potgrond, een compostbak of een gieter, maar evengoed elektrisch of niet-gemotoriseerd tuingereedschap: een snoeischaar, kantenmaaier of een extra accu.

Heb je zelf geen (grote) tuin? Met ecocheques kan je een abonnement nemen voor een volkstuin en deel uitmaken van een gemeenschap van tuinders die allemaal hetzelfde doel hebben: duurzaam en gezond voedsel verbouwen. Hou er wel rekening mee dat je niet overal een abonnement met ecocheques kan betalen (niemand is verplicht ze te aanvaarden).

Een elektrische fiets of fietsaccessoires

Investeer in een elektrische fiets of koop fietsonderdelen en -accessoires met je ecocheques. Zo bevorder je duurzame mobiliteit en verklein je je voetafdruk. Gebruik je de fiets ook om naar het werk te fietsen? Dan heb je misschien recht op een fietsvergoeding. Win-win!

Verse vis!

Met ecocheques kan je vis en schaaldieren kopen die het MSC-ecolabel dragen. Dit label garandeert dat de visserij op een verantwoorde en duurzame manier plaatsvindt, waarbij rekening wordt gehouden met de ecologische impact op de oceanen en de vispopulatie.

Materiaal huren voor klussen of vakantie

Wist je dat je met ecocheques ook apparaten en gereedschap kan huren in plaats van te kopen? Zo bespaar je niet alleen geld, maar ook ruimte in je woning. Huur simpelweg wat je tijdelijk nodig hebt. Klusmateriaal kan je vinden bij de grote ketens, maar ook bij andere doe-het-zelfzaken of verhuurdiensten.

En wat dacht je ervan vakantiespullen te huren? Bij A.S. Adventure bijvoorbeeld kan je ecocheques gebruiken om materiaal te huren voor je fietsvakantie, wandeltrektocht, of een skivakantie. Of als je kampeermateriaal, een sup of een kajak wil huren.

Een duurzame vakantie in een vakantiepark, hotel of B&B

Even nood aan ontspanning? Dan is een weekendje weg een fijne manier om te relaxen en te genieten van de natuur. En het beste van alles is dat je een vakantie in België kan betalen met ecocheques. Zie je bij een hotel, B&B of een vakantiepark een Green Key-label? Dan zit je op een plek waar je met een gerust hart duurzaam kan ontspannen. Op Green-Key.be vind je een overzicht van alle etablissementen die het label hebben. Vergeet daarna niet bij het etablissement zelf na te gaan of ze ecocheques aanvaarden. Bij Sunparks en Center Parcs kan het alvast.

Creatief met hout

Een tuinhok, schommel of zandbak kopen? Producten met een FSC-label of PEFC-label - dat staat voor duurzaam bosbeheer - koop je eenvoudig met ecocheques.

Liever zelf iets in elkaar timmeren, zoals een boomhut? Ook dat lukt perfect met ecocheques, mits je hout gebruikt met deze labels. Vergeet ook niet dat je werkmateriaal kan huren met ecocheques (zie tip 6).

Geef tweedehands een tweede kans

Koop tweedehands met je ecocheques. Zo verminder je de vraag naar nieuwe producten, verleng je de levensduur van bestaande apparaten en draag je bij aan de circulaire economie. Bovendien kan je zo unieke en vintage items vinden die je interieur een persoonlijke touch geven. Je kan met je ecocheques onder meer terecht bij grotere spelers zoals Cash Converters en De Kringwinkel, maar evengoed bij lokale zaken.

In welke tweedehands winkel je bij jou in de buurt terecht kan, vind je op de site van Edenred, Monnize of Sodexo.

Energiezuinige huishoudapparaten

Ben je toe aan een nieuwe wasmachine of koelkast? Dan is dit het perfecte moment om te kijken naar energiezuinige opties. Vervang oude, energieverslindende apparaten door energiezuinige modellen met je ecocheques. Zo bespaar je op energiekosten en draag je bij aan een groenere wereld. Met ecocheques kan je ook nieuwe toestellen zoals een bruiswatermachine of powerbank kopen.

Investeer in hernieuwbare energie

Gebruik je ecocheques om zonnepanelen aan te schaffen of te huren. Hiermee wek je je eigen energie op en verlaag je je energiefactuur. Komen evengoed in aanmerking: warmtepompen en zonneboilers.

Upgrade je kleerkast

Verklein je ecologische voetafdruk door kleding van biologisch katoen, bamboe of gerecyclede materialen te kopen. Kledij met het GOTS-label garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt. Textielproducten die het label dragen, komen in aanmerking voor je ecocheques.

Extra tip voor kledij die je niet meer wil dragen: verkoop je oude kledij, lever ze in bij een tweedehandswinkel of doneer je kleding aan een vzw.

Koop bij jouw lokale boer

Steun lokale boeren en geniet van verse, lekkere en duurzame producten. Land- en tuinbouwproducten die in de korte keten kan kopen (in hoevewinkels, op boerenmarkten, in automaten, bij zelfpluktuinen, …) en het label Recht van bij de boer of En direct de la ferme dragen, kan je met ecocheques kopen. Maar opnieuw: hou er rekening mee dat een handelaar niet verplicht is jouw ecocheques te aanvaarden.

Parkeer je fiets op een veilige plek

Als je veel fietst, weet je hoe belangrijk het is om je fiets veilig te stallen. Met ecocheques kan je niet alleen een fiets kopen, maar ook een parkeerplaats of abonnement voor een bewaakte fietsparking betalen. Zo kan je zonder zorgen je fiets achterlaten in drukke stadscentra of aan het station.

Herbruikbare lunchboxen en drinkflessen

Wist je dat je met ecocheques ook herbruikbare lunchboxen, drinkflessen of koffiebekers kan kopen? Niet alleen verminder je hiermee afval en draag je bij aan een plasticvrije wereld. Je bespaart op lange termijn ook nog eens geld op wegwerpproducten.

Toegangsticket voor de dierentuin

Een dagje naar de dierentuin is altijd een fijn avontuur, maar de toegangsprijzen kunnen soms een domper zijn. Gelukkig kan je ook dagtickets of een abonnement voor Planckendael of ZOO Antwerpen betalen met ecocheques.

Duurzamer rijden met je wagen

Heb je een elektrische of hybride wagen? Dan kan je ecocheques gebruiken om je abonnement voor oplaadpunten te betalen. Ook een abonnement voor deelauto’s kan met deze cheques bekostigd worden. Al lijken deze twee opties enkel op papier te bestaan: we vonden (voorlopig) geen aanbieder waar je zo’n abonnementen met ecocheques kan betalen.

Wat je wél kan doen met ecocheques, is een cursus ecologisch rijden volgen. Dat is goed voor het milieu, de slijtage van je banden én je portemonnee. Dat zijn 3 vliegen in één klap – 4 als je je winst op een NIBC spaarrekening zet ;-). Bovendien kan je met de opgedane kennis ook je vrienden en familie inspireren om hun eigen rijgedrag aan te passen.

Slim watergebruik met een regenton

Bespaar water én zorg goed voor je tuin met een regenton. Door regenwater op te vangen en te hergebruiken voor je planten en huishoudelijke klusjes, verlaag je je waterverbruik en draag je bij aan een weelderige tuin.

Plezier voor kinderen

Met ecocheques kan je duurzaam speelgoed kopen dat is gemaakt van verantwoorde materialen en productieprocessen. Hierdoor vermaak je niet alleen je kinderen, maar vergroot je ook hun bewustzijn over de impact van hun keuzes op de wereld om hen heen. Ketens zoals Fun aanvaarden ecocheques, maar je kan evengoed bij lokale handelaars terecht.

Plezier voor volwassenen

Duurzaamheid heeft zich ook een weg gebaand tussen de lakens. Wie het daar graag wat spannender wil maken, kan daarvoor ook ecocheques gebruiken. Op ecomarket.be vind je alvast een aantal suggesties.

5 slimme weetjes over ecocheques

  • Met ecocheques kan je ecologische goederen of diensten kopen in meer dan 10.000 verkooppunten.

  • Winkels zijn niet verplicht om ecocheques te aanvaarden. Check bij je aanbieder (Edenred, Monnize of Sodexo) welke handelaars je ecocheques aanvaarden.

  • Er is geen algemeen recht op ecocheques. Of je ze krijgt en welk bedrag je krijgt, hangt af van de regels van je bedrijf of van je sectorale cao (collectieve arbeidsovereenkomst). Alle bedrijven die onder zo’n sectorale cao vallen, moeten dan de gemaakte afspraken naleven.

  • Per jaar kan je tot maximaal 250 euro aan ecocheques krijgen (raadpleeg de bedragen in je sectorale cao). Als loontrekkende betaal je geen belastingen op je ecocheques. In tegenstelling tot maaltijdcheques hoef je evenmin een persoonlijke bijdrage te betalen.

  • Ecocheques zijn maar 24 maanden geldig. Tot 3 maanden na de vervaldatum kan je nog een aanvraag indienen om ze gratis te reactiveren. Je moet ze dan binnen de 3 maanden gebruiken. Zijn je ecocheques ouder dan 27 maanden? Dan kan je ze nog reactiveren tegen betaling (5 euro, ongeacht het aantal cheques).

Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.

Maak een afspraak